Zitje VN-Veiligheidsraad bijna binnen voor België

Koning Filip tijdens een toespraak vorige maand voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. ©BELGA

België lijkt zo goed als zeker van een tijdelijk zitje in de VN-Veiligheidsraad. Israël heeft zich immers teruggetrokken uit de race.

Israël, België en Duitsland waren de drie kandidaten voor twee tijdelijke zitjes die op 1 juni vrijkomen voor de groep van West-Europese landen in de VN-Veiligheidsraad.

De Israëlische ambassade bij de VN bevestigt dat het land zich heeft teruggetrokken. De beslissing werd genomen na 'consultatie met onze partners', zo klinkt het daar. Israël zou zich volgens Reuters hebben teruggetrokken wegens te lage slaagkansen. Een andere diplomatieke bron meldt dan weer dat Israël zijn kandidatuur nooit geofficialiseerd heeft.

Koning Filip en koningin Mathilde waren vorige maand nog naar New York afgezakt om de kandidatuur van België kracht bij te zetten.

De Veiligheidsraad van de VN bestaat uit vijf permanente leden die over vetorecht beschikken - Frankrijk, VS, Verenigd Koninkrijk, China en Rusland - en tien wisselende leden zonder vetorecht.

Bruggenbouwer

De 193 landen in de Algemene Vergadering van de VN zullen op 8 juni stemmen over de niet-permanente leden. Als België het zitje binnenhaalt, mag het twee jaar lang deel uitmaken van de VN-Veiligheidsraad. Zo'n zitje is vooral belangrijk voor het prestige van een land. België wil zich opwerpen als bruggenbouwer op het wereldtoneel.

'En tussen de grote naties is er altijd nood aan de bijdrage van kleinere landen als België, zonder pretentie of grote geostrategische belangen', zei Jan Wouters, hoogleraars internationaal recht aan de KU Leuven hier eerder over. Een belangrijke troef van de Belgische diplomatie is de grote expertise in Centraal-Afrika.

België maakte vijf keer eerder deel uit van de Veiligheidsraad, de laatste keer in 2007-2008. Na ruim tien jaar leeft het gevoel dat het weer aan ons is, klonk het de voorbije dagen in diplomatieke kringen.

De Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders zegt dat hij 'akte neemt van de Israëlische beslissing. 'We gaan onze campagne voortzetten om andere landen te overtuigen van ons project', zo benadrukt hij. De minister wil een zo goed mogelijk resultaat neerzetten bij de stemming van volgende maand. De intrekking van de Israëlische kandidatuur is volgens hem 'de bevestiging dat de Belgische campagne goed is verlopen'. 'Onze campagne werd erg breed gesteund, zegt Reynders.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud