'Zombievuren' zetten noordpoolgebied in lichterlaaie

©BELGAIMAGE

Door de opwarming van de aarde kende de zomer van 2019 een recordaantal branden binnen de noordpoolcirkel. Doordat de bodem ontdooit, kan het vuur jaar na jaar verder oprukken.

Bij hevige branden binnen de noordpoolcirkel kwam in de eerste acht maanden van het jaar een recordhoeveelheid van 244 miljoen ton CO2 vrij. Dat is ruim het dubbele van de CO2 die België in een jaar uitstoot. Het was daarmee het zwaarste brandseizoen in het noordpoolgebied sinds de start van de metingen in 2003, zo blijkt uit de satellietmonitoring van het Europees agentschap Copernicus.

Vooral de bossen en de toendravlakten in het noorden van Rusland kregen het zwaar te verduren. In de Noord-Russische regio Jakoetië gingen miljoenen hectaren in de vlammen op. Ook het noordoosten van Siberië kreeg te maken met een uitzonderlijk warme zomer en dus de ideale voedingsbodem voor bosbranden.

Ondergrondse turflagen

244 miljoen
CO2-uitstoot
Bij branden binnen de noordpoolcirkel kwam dit jaar al 244 miljoen ton CO2 vrij, ruim het dubbele van wat België in een jaar uitstoot.

Door de opwarming van de aarde ontdooit de permafrost. Nieuwe stukken bodem die normaal het hele jaar bevroren blijven, worden daardoor vatbaar voor branden. Als ondergrondse turflagen door de dooi bloot komen te liggen, is de minste blikseminslag voldoende om branden te veroorzaken die amper te blussen zijn. Daarbij komt koolstof in de atmosfeer die al duizenden jaren onder de grond opgeslagen lag.

De uitzonderlijk felle branden volgen op het jaar 2019 toen het brandrecord binnen de noordpoolcirkel ook al sneuvelde. In het hele jaar 2019 kwam er 181 miljoen ton CO2 vrij binnen de noordpoolcirkel. Mogelijk ligt daarin ook de kiem voor de branden van dit jaar. Experts wijzen erop dat enkele branden in het voorjaar eigenlijk de uitlopers waren van nasmeulende branden van vorig jaar. Als turflagen vuur vatten, kunnen die branden maanden ondergronds blijven smeulen. Die zogenaamde ‘zombievuren’ overwinteren onder de grond om dan in het voorjaar terug aan het oppervlak te verschijnen en met hernieuwde kracht branden aan te poken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud