Advertentie
opmerkelijk

Zuid-Australië blaast lockdown af na leugen over pizza

Steven Marshall, de premier van Zuid-Australië. ©AFP

De Australische deelstaat heft de coronamaatregelen na drie dagen weer op. Maandag heropenen de scholen.

'Dat ik woedend ben over wat deze persoon heeft gedaan is een groot understatement. Deze egoïstische actie heeft onze hele staat in een heel moeilijke situatie gebracht', verklaarde Steven Marshall, premier van Zuid-Australië.

Twee dagen nadat Marshall een lockdown van zes dagen heeft aangekondigd in de Australische deelstaat blaast de premier de maatregelen alweer af. Die drastische beslissing volgde op een nieuwe lokale uitbraak van het coronavirus - de eerste in zeven maanden - met 25 besmettingen.

Aan de basis van de lockdown lag het verhaal van een besmet man aan de contacttracers. Die verklaarde dat hij enkel een pizza had opgepikt in een restaurant. Dat kortstondige contact deed de autoriteiten vrezen voor een heel besmettelijke uitbraak, waarna ze snel drastische maatregelen afkondigden.

Na een extra controle van de whereabouts bleek de man echter gelogen te hebben. Hij was een werknemer van het pizzarestaurant en had daar verschillende shiften gedaan, naast een collega die positief testte.

'Als deze persoon eerlijk was geweest, hadden we geen zesdaagse lockdown afgekondigd', verklaarde Marshall.

Een boete of straf krijgt de leugenaar niet omdat liegen tegen contacttracers niet opgenomen is in het wetboek.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud