Advertentie

Zwakke euro: dit zijn de gevolgen voor consumenten, bedrijven en beleggers

De Europese Centrale Bank in Frankfurt. ©Bloomberg

Door de zwakke euro voert de eurozone een extra portie inflatie in. Dat maakt het de Europese Centrale Bank een stuk moeilijker de dreigende stagflatie te bestrijden. Wat betekent dat voor gezinnen, bedrijven en beleggers?

De euro tikte dinsdagmiddag 1,029 dollar aan, een wisselkoersdaling met 1,3 procent tegenover maandag. Het laagste peil in bijna 20 jaar. Sinds begin dit jaar verloor de Europese eenheidsmunt 9,5 procent tegenover de Amerikaanse dollar.

De zwakke euro weerspiegelt dat de financiële markten geen goed oog hebben in de economische ontwikkelingen in de eurozone, die zwaar geteisterd wordt door een energiecrisis.

Hij is ook het resultaat van de verschillende rentestand in de VS en in de eurozone. In Amerika is de Fed, de centrale bank, veel vroeger begonnen met het optrekken van de rente om de inflatie te bestrijden. De ECB moet daar nog mee beginnen. In Europa is de beleidsrente negatief (-0,5%), in de VS staat die al op 1,75 procent. Dat maakt het voor internationale beleggers aantrekkelijker te beleggen in dollars dan in euro, wat tot een waardevermindering van de euro tegenover de dollar leidt.

Hardnekkig

De ECB heeft aangekondigd in juli de rente met 0,25 procentpunt op te trekken. Enkele waarnemers verwachten dat het 0,5 procentpunt wordt, omdat de inflatie in de eurozone een stuk hardnekkiger blijkt.

Een onaangenaam gevolg van de zwakke euro is dat hij verantwoordelijk is voor de invoer in de eurozone van een extra scheut inflatie, die al op een recordhoogte van 8,6 procent staat. De prijzen van veel grondstoffen, zoals olie en landbouwgrondstoffen, worden uitgedrukt in dollar en worden duurder voor Europa als de euro in waarde daalt.

Dat maakt de opdracht voor de ECB om de inflatie in te tomen een pak moeilijker. Ze zou harder aan de noodrem moeten trekken en de rente forser verhogen. Maar een drastische monetaire verstrakking dreigt de economie in de eurozone in een recessie te storten. De ECB zit tussen twee vuren.

Voor sommige bedrijven is de zwakke euro een zegen, voor andere een gesel.

De zwakke euro heeft ook een voordeel. Hij maakt Europese producten goedkoper op markten buiten de eurozone en meer concurrentieel op de thuismarkt tegenover ingevoerde producten. Dat kan een welgekomen steuntje zijn voor een economie die op de rand van een recessie balanceert.

Een Europees bedrijf dat weinig energie, grondstoffen en inputproducten gebruikt van buiten de eurozone en het grootste deel van zijn omzet realiseert op de internationale exportmarken, heeft baat bij de goedkope euro. Maar voor bedrijven die veel energie, grondstoffen en inputproducten van buiten de eurozone gebruiken en hun producten vooral afzetten op de Europese thuismarkt, is de goedkope euro een gesel.

Wisselkoerswinst

Voor de consument betekent de zwakke euro dat de prijzen van benzine aan de pomp zullen stijgen, net als de prijzen van een aantal voedingsproducten. Reizen buiten de eurozone wordt duurder. Omgekeerd worden vakanties in een euroland goedkoper voor buitenlandse toeristen.

Europese beleggers die aandelen, obligaties of beleggingsfondsen in dollar in portefeuille hebben, valt een wisselkoerswinst in de schoot door de waardestijging van de dollar tegenover de euro.

Zijn dieptepunt tegenover de dollar bereikte de euro in juni 2001, tweeënhalf jaar na zijn lancering. De koers bedroeg toen 0,849 dollar voor een euro. Zijn hoogste koers, 1,5788 dollar voor een euro, haalde hij in maart 2008.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud