Zwitserland 'gelukkigste' land ter wereld

De Zwitsers hebben de meeste redenen om gelukkig te zijn, vinden de Verenigde Naties. ©EPA

Zwitserland mag zich een jaar lang het 'gelukkigste' land ter wereld noemen. Dat blijkt uit de World Happiness Index van de Verenigde Naties. België stijgt van plek 21 naar stek 19.

Sinds 2012 maken de Verenigde Naties jaarlijks een ranglijst van gelukkigste landen ter wereld. Om de zogenaamde World Happiness Index samen te stellen beoordeelt de internationale organisatie 158 landen op een zestal criteria.

In de eerste plaats kijken de VN naar het bbp per capita. Daarnaast gaan ze na hoeveel jaren de inwoners van een land gemiddeld in gezondheid leven en of de mensen iemand hebben op wie ze kunnen rekenen. Voorts beoordeelt de organisatie met hoofdzetel in New York een land op de vrijheid om levenskeuzes te maken, vrijgevigheid en corruptie.

In de editie 2015 prijkt Zwitserland helemaal bovenaan. Vorig jaar moest het Alpenland zich nog met een derde plek tevreden stellen. IJsland stijgt van 9 naar 2 en Denemarken tuimelt van 1 naar 3.

1 Zwitserland (3)*

2 IJsland (9)

3 Denemarken (1)

4 Noorwegen (2)

5 Canada (6)

6 Finland (7)

7 Nederland (4)

8 Zweden (5)

9 Nieuw-Zeeland (13)

10 Australië (10)

* ranking in 2014

Ons land doet het in de meest recente ranglijst wat beter dan vorig jaar. België stijgt van 21 naar 19. Van de buurlanden moeten we Nederland (7) en Luxemburg (17) laten voorgaan. Duitsland (26) en Frankrijk (29) staan dan weer een heel aantal trapjes lager.

De VN gingen ook na wat de impact van de economische crisis van de afgelopen jaren op het geluk in de verschillende landen was. 'Griekenland incasseert de zwaarste klap, gevolgd door Egypte en Italië', stipt de organisatie aan. 

Recessie

Een verrassing is dat niet. Zowel Griekenland als Italië zat de afgelopen jaren in een diepe recessie. In beide landen verloren heel wat mensen bovendien hun job. De Grieken zagen hun inkomen ook flink dalen door een reeks besparings- en hervormingsmaatregelen. En de twee Zuid-Europese naties hebben ook niet bepaald een goede reputatie als het op corruptiebestrijding aankomt.

Egypte was de voorbije jaren dan weer het toneel van zware onlusten door de machtsstrijd tussen de Moslimbroederschap van de afgezette president Mohammed Morsi en huidig staatshoofd Abdul Fatah al-Sisi.

Maar het is volgens de Verenigde Naties nog altijd beter leven in die drie landen dan in pakweg Togo, Burundi, Syrië, Benin en Rwanda. Die vijf landen bezetten de laatste plaatsen in de rangschikking van 2015.

1 Togo

2 Burundi

3 Syrië

4 Benin

5 Rwanda

De VN hopen dat het World Happiness Report voor de politieke leiders wereldwijd een leidraad vormt bij het uitstippelen van hun beleid.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud