20 miljoen Chinezen in quarantaine, Verboden Stad gaat dicht

De eerste besmetting met het coronavirus vond plaats in de Chinese stad Wuhan. ©REUTERS

De inwoners van Wuhan, Huanggang, Ezhou en Chibi hebben een reisverbod opgelegd gekregen om de verspreiding van het coronavirus te stoppen. De stad Peking schrapt alle nieuwjaarsfeesten en de Verboden Stad gaat vanaf zaterdag dicht voor bezoekers.

Het openbaar vervoer in de stad Huanggang werd donderdag vanaf middernacht stopgezet. Eerder werd Wuhan, het epicentrum van de ziekte, al afgesloten.

Huanggang ligt zo'n 75 kilometer ten oosten van Wuhan, er wonen zo'n 7 miljoen mensen. Er zullen in de stad geen bussen of treinen meer in- of uitrijden en de inwoners mogen de stad niet verlaten.

Zulke maatregelen werden al opgelegd voor Wuhan en gelden nu dus ook voor Huanggang en voor de naburige stad Ezhou, waar 1 miljoen mensen wonen. Later op de dag werd bekend dat ook in de stad Chibi, met zo'n half miljoen inwoners en ongeveer 120 kilometer ten zuiden van Wuhan, het openbaar vervoer en verbindingen naar andere plaatsen worden stilgelegd. In totaal gelden de reisverboden voor zo'n 20 miljoen mensen.

Verboden Stad

De crisis is ook in Peking volop te voelen. Niet enkel worden de nieuwsjaarsfestiviteiten er geschrapt, vanaf zaterdag gaat voor onbepaalde tijd de Verboden Stad dicht voor bezoekers. Het vroegere keizerlijke paleis is een van de beroemdste historische monumenten van China. Het Unesco-werelderfgoed trekt dagelijks 80.000 bezoekers aan. 

In Hongkong zijn twee vakantiekampen klaar om mensen op te vangen die in contact zijn gekomen met het coranavirus.

17
Overlijdens
Er zijn al 17 mensen overleden aan de gevolgen van een besmetting met het coronavirus.

Ondertussen bevestigen staatsmedia dat het aantal mensen bij wie het virus in China is vastgesteld tot 571 is gestegen. 17 mensen zijn al overleden aan de gevolgen van de mysterieuze longziekte. 

Besmettingen

Volgens actuele berekeningen zijn veel meer mensen met het nieuwe coronavirus besmet dan het aantal vastgestelde gevallen. Deskundigen van Imperial College in London gaan ervan uit dat op 18 januari in Wuhan al bij zowat 4.000 mensen symptomen waren opgetreden, blijkt uit een mededeling van het Centrum voor de Analyse van Wereldwijde Infectieziekten.

Voorlopig geen maatregelen in Zaventem

Uit voorzorg wordt op luchthavens in Azië en de VS de lichaamstemperatuur van passagiers gescreend.  Ook verschillende Europese luchthavens nemen maatregelen tegen het coronavirus. 

Bij Brussels Airport blijft alles voorlopig zoals het is. 'We volgen de richtlijnen van FOD Gezondheidszorg', zegt woordvoerster Nathalie Pierard. 'Omdat er geen rechtstreekse vluchten uit Wuhan in Zaventem aankomen, moeten we geen speciale maatregelen treffen.' 

'We houden dagelijks contact met de overheden en kunnen, indien nodig, snel een procedure uitrollen, zoals bij ebola ook het geval was.'

De schatting van de Britse experts is gebaseerd op een rekenmodel. Daarin zijn de in het buitenland vastgestelde infecties gekoppeld aan het aantal vliegtuigpassagiers, de bevolking en de aangenomen incubatietijd. Dat model voorspelt dat het echte aantal geïnfecteerden waarschijnlijk duidelijk hoger is dan het aantal gediagnosticeerde gevallen. De wetenschappers van het Imperial College gaan uit van een incubatietijd van vijf tot zes dagen. De vorsers maken die schatting op basis van ervaringen met soortgelijke ziekten.

WGO beraadt zich donderdag

Het noodcomité van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) besliste woensdag nog niet om de uitbraak van het virus als een noodsituatie te bestempelen. Die beslissing kan enkel genomen worden na een 'gepaste overweging van al het bewijsmateriaal', verklaarde de WGO.

De WGO zet de gesprekken donderdag verder. Het komt zelden voor dat de organisatie een virusuitbraak tot noodsituatie met internationale draagwijdte uitroept. De WGO omschrijft zo'n gezondheidscrisis als een 'uitzonderlijke gebeurtenis' die ook de volksgezondheid in andere landen bedreigt.

Vaccin waarschijnlijk binnen een jaar beschikbaar

De ontwikkeling van een vaccin tegen het coronavirus neemt volgens de Globale Alliantie voor Vaccinatie en Immunisatie (GAVI) minstens een jaar in beslag. Volgens GAVI's CEO Seth Berkley weten wetenschappers nog niet genoeg over de epidemiologie van het virus om het goed te kunnen evalueren.

Wel zijn verschillende organisaties het virus aan het bestuderen. Toch kan het 'nog maanden duren' vooraleer er klinische proeven plaatsvinden en duurt het nog minstens een jaar voordat een vaccin beschikbaar is voor gebruik, aldus Gavi.

GAVI is een non-profitorganisatie die samenwerkt met overheden, bedrijfsleiders, de Wereldbank, liefdadigheidsinstellingen en ngo's om vaccinatiedoelstellingen te behalen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud