Advertentie
Advertentie

200 chemische experts op weg naar rampplek in China

©© Imaginechina/Corbis

Het Chinese leger heeft meer dan 200 experts die gespecialiseerd zijn in chemische en nucleaire wapens, naar de plek van de ramp in Tianjin gestuurd.

Dat maakten staatsmedia bekend. Bij twee ontploffingen in die havenstad, in een opslagplaats met "gevaarlijke" chemische goederen, vielen minstens 50 doden en meer dan 700 gewonden. Zo'n 71 mensen zouden zich nog in kritieke toestand bevinden.

De explosies vonden woensdagnacht kort na elkaar plaats in de wijk Binhai, waar vooral opslagplaatsen en fabrieken staan. Op de plaats van de ramp is alles verwoest. Gebouwen zijn vernield, tientallen containers werden de lucht in geslingerd. Zo'n 10.000 nieuwe wagens die er geparkeerd stonden, zijn uitgebrand. Maar ook verderop is er veel schade. Tot drie kilometer van de ramp zijn alle ruiten vernield.

Voor ongeveer 6.000 inwoners van de miljoenenstad moest donderdagavond een onderkomen worden gezocht.

De brand raakte pas donderdagnamiddag onder controle. Meer dan duizend brandweerlui en 143 bluswagens zijn betrokken bij de bluswerkzaamheden. Intussen zijn ook chemische experts ter plaatse. Die hebben al testen van de luchtkwaliteit uitgevoerd, waaruit blijkt dat er "toxische en schadelijke stoffen" zijn vrijgekomen, bevestigt Wen Wurui van het milieudepartement van Tianjin. Maar volgens hem "niet ver boven het normale niveau". Reddingswerkers moeten in elk geval beschermende kledij dragen.

Over de aard van de chemische stoffen die ontploften, is er geen duidelijkheid.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud