30 doden bij Pakistaans talibanoffensief

Waziristan is traditioneel een taliban-bolwerk. - EPA ©EPA

Het Pakistaanse leger lanceerde dinsdag een offensief tegen talibanrebellen in de noordelijke regio Waziristan, een traditioneel bolwerk van de taliban. Bij het luchtoffensief vielen er in totaal 30 doden.

Begin februari trokken de Pakistaanse regering en de talibanstrijders van de Tehrik-i-Taliban Pakistan (TTP) nog vredesgesprekken op gang, maar die pauze in de gevechten ligt ondertussen alweer achter de rug. Afgelopen week schortte de Pakistaanse regering de vredesgesprekken op nadat 23 soldaten waren geëxecuteerd, waarschijnlijk door de talibanrebellen. 

Sindsdien lanceerde het Pakistaanse leger al een viertal keer een luchtoffensief op de tribale zones in Noord-Waziristan, waar de talibanstrijders zich door de nabijheid van Afghanistan ophouden. Bij een nieuwe aanval vanochtend kwamen al 30 mensen om het leven en werden hele kampen in de as gelegd. Sinds het opschorten van de vredesgesprekken vielen er in totaal al bijna honderd doden. 

Talloze burgers zijn de regio al ontvlucht, uit vrees voor een grootschalige militaire aanval. Het is onmogelijk na te gaan hoeveel burgers er omgekomen zijn bij de luchtaanvallen, klinkt het bij verschillende lokale waarnemers en correspondenten. 

Dialoog en conflict

Pakistan twijfelt al langer tussen dialoog en conflict met de rebellen. In januari nog vielen er honderd doden en stond het leger klaar voor een grootscheepse aanval na een zelfmoordaanslag op het legerhoofdkwartier in Rawalpindi. Maar premier Nawaz Sharif goot toen olie op de golven en pleitte voor dialoog. Dat kwam hem op heel wat scepsis te staan over de slaagkansen van het gesprekken. 

Ook in november vorig jaar was er al een vredesproces, maar dat liep stuk toen TTP-kopstuk Hakimullah Mehsud door een Amerikaans onbemand vliegtuig werd geliquideerd met een raket.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud