Advertentie

360 miljoen voor oplossing Fukushima-water

De minister van Industrie Toshimitsu Motegi (met rode helm) bezocht vorige week de site. (foto afp) ©AFP

De Japanse overheid gaat omgerekend 360 miljoen euro vrijmaken om het probleem op te lossen van het radioactief water uit de getroffen kerncentrale van Fukushima. Dat melden Japanse media dinsdag. De uitbater Tepco krijgt het probleem van de lekken van besmet water niet onder controle.

De nieuwe beslissingen volgen op het bezoek dat de minister van Industrie aan Fukushima bracht.

Voor een deel zou het geld moeten dienen voor de aanleg van een ondergrondse muur van bevroren aarde als barrière om het besmette ondergrondse water tegen te houden. Zowat 300 ton water dat zich onder de grond bevindt tussen de reactoren en de zee, sijpelt dagelijks in de Stille Oceaan. Ook moet het geld dienen om water dat is opgeslagen in een duizendtal reservoirs van bedenkelijke kwaliteit, te ontsmetten. Daartoe worden nieuwe zuiveringsinstallaties gebouwd.

De uitbater van de kerncentrale, die zoals bekend zwaar beschadigd raakte door de tsunami van 11 maart 2011, moet een oplossing vinden voor zowat 400.000 ton vervuild water in de bodem of in speciale reservoirs. Tepco krijgt dat probleem niet onder controle. Elke dag komt daar 400 ton bij, zelfs al sijpelt een deel rechtstreeks in de zee omdat er momenteel geen middelen zijn om het te blokkeren.

Wie er voor de kosten moet opdraaien, blijft vooralsnog onduidelijk. 'Dit is een kwestie van publieke veiligheid, dus het land moet de leiding nemen en zo snel mogelijk reageren. De rekening opmaken is van latere zorg', zei minister van Economische Zaken Akira Amari.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud