80.000.000.000.000 yen in strijd tegen Japanse deflatie

©REUTERS

De Japanse centrale bank gooit massaal veel extra geld in de strijd om de economie en de zorgwekkend lage inflatie in het land aan te zwengelen.

De Japanse centrale bank (BoJ) heeft vrijdag onverwacht nieuwe stimulusmaatregelen aangekondigd. De Japanse beurs schoot meteen ruim 4 procent omhoog tot boven 16.000 punten, een record.

De Bank of Japan ziet zich genoodzaakt alles uit de kast te halen, nu blijkt dat de inflatie in het land opnieuw in dalende lijn is. De kerninflatie zakte in september tot 1 procent, het laagste peil in een jaar tijd. Een signaal dat Abenomics - het herstelbeleid van de Japanse premie Shinzo Abe gecombineerd met een soepel monetair beleid - niet helemaal doet wat ervan verwacht wordt.

Het risico bestaat dat de 'conversion of deflationary mindset' vertraging oploopt in Japan.

Het schokeffect waar velen op hoopten, is er niet gekomen. Onlogisch is dat niet. Japanners hebben twee decennia lang met deflatie geleefd en gedrag daaraan aangepast met een hoge spaarquote tot gevolg. Hoewel er intussen opnieuw inflatie is in Japan, vreest de Bank of Japan dat consumenten en bedrijven bij de minste inflatiedaling opnieuw in hun schulp kruipen en zich gaan gedragen alsof er deflatie is, met alle negatieve gevolgen vandien voor de economie.

Dat merkt ook de Bank of Japan op. 'Het risico bestaat dat de 'conversion of deflationary mindset' vertraging oploopt', klinkt het. 'De in april doorgevoerde btw-verhoging en de olieprijsdaling hebben een neerwaartse druk op de inflatie.' 

De BoJ kondigt daarom in een persbericht nu aan jaarlijks voor 80.000 miljard yen (583 miljard euro) overheidsobligaties op te kopen, met de bedoeling een rentedaling te veroorzaken en zo gezinnen en bedrijven aan te zetten tot consumptie en investeringen. Dat bedrag ligt 30.000 miljard yen hoger dan de oorspronkelijke plannen.

De BoJ trekt ook extra miljarden uit om beurstrackers (die geënt zijn op de Japanse beursindexen) in te slaan. Jaarlijks 3.000 miljard yen (22 miljard euro) om precies te zijn, drie keer meer dan de oorspronkelijke plannen.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud