800.000 betogers in Hongkong

In Hongkong kwamen zondag honderdduizenden mensen op straat, precies zes maanden nadat de protestbeweging ontstond. ©EPA

In Hongkong kwamen zondag volgens de organisatoren zo'n 800.000 mensen op straat, precies zes maanden nadat de protestbeweging ontstond.

De betoging van zondag was de grootste in lange tijd in Hongkong. De demonstranten blijven aandringen op meer democratie in de stadstaat. De betoging was ook de eerste sinds het pro-democratiekamp eind vorige maand een belangrijke overwinning boekte bij de districtsverkiezingen.

De ordediensten waren op hun hoede. Er waren zo'n 4.000 agenten en in de zijstraten stond het waterkanon opgesteld. Op voorhand werden nog elf mensen opgepakt en wapens in beslag genomen, uit vrees voor rellen. Maar al bij al verliep de betoging zondag relatief rustig, zoals ook de organisatie had gevraagd. 

Zes maanden na eerste protesten

Precies zes maanden geleden ontstonden de eerste protesten in Hongkong, nadat de regering een wet wilde goedkeuren die meer inmenging door China toeliet. De wet is ingetrokken, maar de protestbeweging vraagt intussen meer democratie en een onafhankelijk onderzoek naar het politiegeweld bij vorige manifestaties.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud