Advertentie

Aanklager vraagt arrestatie Samsung-topman

©EPA

De man die de elektronicagigant leidt, zou een vertrouwelinge van de Zuid-Koreaanse president betaald hebben om een fusie te helpen goedkeuren.

De speciale aanklager van Zuid-Korea heeft maandag de arrestatie gevraagd van Lee Jae-Yong, de tweede man bij Samsung. Hij wordt verdacht van omkoping en betrokkenheid in een groot corruptieschandaal dat de positie van president Park Geun-hye doet wankelen. Het is nu aan de rechtbank in Seoel om al dan niet een arrestatiebevel tegen Lee uit te vaardigen.

Het schandaal rond presidente Park Geun-hye houdt Zuid-Korea al maanden in de ban. Het draait om de beruchte vriendschap tussen Park en Choi Soon-sil.

Als dochter van de toenmalige president kwam Park in de jaren 70 in contact met Chois vader, een christelijke geïnspireerde sekteleider die bevriend was met vader Park. De man werd toen al de Koreaanse Raspoetin genoemd, vanwege de politieke invloed die hij zou hebben gehad.

Park Geun-hye raakte ook bevriend met de dochter van Choi. Die zou - net als haar vader destijds - de presidente nu in haar macht hebben. Via haar invloed heeft Choi zichzelf bovendien ferm verrijkt. Er loopt een afzettingsprocedure tegen Park. Choi is aangehouden.

Al maanden circuleerde de naam van de gigant als een van de bedrijven die steekpenningen zouden hebben gegeven aan een vriendin van Park, Choi Soon-sil. Die had veel invloed op de presidente, en gebruikte die om zichzelf te verrijken.

Samsung heeft miljoenen dollars gestort aan twee van Choi Soon-sils 'stichtingen'. Haar dochter kreeg ook geld van Samsung om een opleiding paardrijden te volgen in Duitsland. Choi zou als tegenprestatie haar invloed hebben gebruikt om een fusie tussen de constructietak C&T van Samsung en de materialenproducent Cheil Industries door de regering van president Park te loodsen. Vorige week werd Lee 22 uur lang verhoord over de zaak.

Als de 48-jarige zakenman straks wordt opgepakt of veroordeeld, is dat een zware opdoffer voor het elektronicaconcern. Sinds vader Lee Kun-hee in 2014 een hartaanval kreeg, is de jonge Lee in de praktijk de topman. Het leek een kwestie van tijd voor hij de toppositie ook officieel overnam. Maar met een besmeurde naam wordt dat erg moeilijk. Het aandeel van Samsung ging lager na het nieuws maandagochtend.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud