Advertentie

'Aanslag Sint-Petersburg gepleegd door Kirgizische kamikaze'

President Poetin legde bloemen neer vlakbij het metrostation Tekhnologicheskiy Institut ©EPA

Volgens het perbureau Interfax is de dader een 'radicale islamist'.

De vermoedelijke dader van de aanslag in de metro van de Russische stad Sint-Petersburg is een uit Kirgizië afkomstige 'kamikaze'. Dit hebben de veiligheidsdiensten van het centraal-Aziatische land dinsdag gezegd.

Volgens een Kirgizische regeringswoordvoerder gaat het om de Kirgies Akbarjon Djalolov, geboren in 1995. Mogelijk heeft hij de Russische nationaliteit verworven.

Djalolov zou maandag in de tweede stad van Rusland maandag omstreeks 14.30 uur de bomaanslag hebben uitgevoerd.

Maar het is nog niet duidelijk of het om zelfmoordaanslag gaat. Volgens Interfax  had die man banden met 'radicale islamisten'. Het persbureau baseert zich op bronnen bij de veiligheidsdiensten.

Tot nu toe heeft niemand de verantwoordelijkheid officieel opgeëist.

De aanslag zou uitgevoerd zijn met een fragmentatiebom, die in duizenden scherven uiteenspat. Daarbij vielen volgens de laatste cijfers 11 doden en 45 gewonden.

Een andere bom werd gevonden in een metrohalte op dezelfde lijn, maar die is niet ontploft.

Recente aanslagen in Rusland

 

- 2015: bom ontploft in vliegtuig onderweg van Egypte naar Rusland. Alle 224 inzittenden komen om.
- 2013: Dubbele aanslag in Volgograd, op het treinstation en een bus. 32 doden en 85 gewonden.
- 2011: Zelfmoordaanslag op de aankomsthal van vliegveld Domodedovo in Moskou. 37 doden en meer dan honderd gewonden.
- 2010: Dubbele zelfmoordaanslag op metro Moskou. Veertig doden, meer dan 100 gewonden.
- 2009: Bom ontploft onder hogesnelheidstrein tussen Moskou en Sint-Petersburg. Trein ontspoord, er vallen bijna 30 doden en ongeveer 100 gewonden.

 

Metroverkeer gestopt

Na de explosie tussen de metrohaltes Sennaja Plosjad en aan het Instituut voor Technologie zijn alle metrohaltes in Sint-Petersburg gesloten en geëvacueerd.

De Russische president Vladimir Poetin was op dat ogenblik in Sint-Petersburg, zijn geboortestad, waar hij de president van Wit-Rusland, Aleksandr Loekasjenko, ontmoette. Poetin is maandagavond laat op de plaats van de aanslag bloemen gaan neerleggen.

Trump

De Amerikaanse president Donald Trump bood maandagavond zijn collega Poetin telefonisch zijn medeleven aan en zegde hem de steun van de Amerikaanse regering toe bij het onderzoek naar de daders. 'De twee waren het eens dat terrorisme krachtdadig en snel moet worden verslagen', aldus een verklaring  uit het Witte Huis.

Ook de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi veroordeelde de aanslag: 'China is resoluut gekant tegen elke vorm van terrorisme'.

Ook de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders zegt in gedachten bij de slachtoffers en hun families te zijn. De gouverneur van Sint-Petersburg kondigde drie dagen van rouw af.

 

 

Beelden van het metrostation vol rook.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud