Advertentie

‘Aanslag Sint-Petersburg gepleegd door Kirgizische kamikaze'

De Russische president Vladimir Poetin, legde gisteren bloemen neer bij het metrostation Technologisch Instituut in Sint-Petersburg. ©AFP

Dat hebben de veiligheidsdiensten van het Centraal-Aziatische Kirgizië dinsdag gezegd. Intussen is de balans opgelopen tot 14 doden.

De vermoedelijke dader van de aanslag in de metro van de Russische stad Sint-Petersburg is een uit Kirgizië afkomstige kamikaze.

Volgens een Kirgizische regeringswoordvoerder gaat het om de Kirgies Akbarjon Djalolov, geboren in 1995. Mogelijk heeft hij de Russische nationaliteit verworven.

Bij de bomaanslag maandagmiddag op de metro in de tweede stad van Rusland kwamen volgens de Russische minister van Gezondheid Veronika Skvortsova 14 mensen om het leven en raakten 49 mensen gewond. Ook de dader zou zijn omgekomen.

Dinsdagochtend verloopt het metroverkeer in Sint-Petersburg weer normaal. Alle lijnen en stations van de ondergrondse zijn weer bediend.

Verdachten

De Amerikaanse president Donald Trump heeft maandagavond in een telefoongesprek met de Russische president Vladimir Poetin de bomexplosie veroordeeld. Hij bood zijn hulp aan bij het opsporen van de daders.

Poetin bezocht maandagavond de plaats van de aanslag. De Russische president hield geen toespraak, maar legde enkel een boeket rode bloemen bij het station Technologisch Instituut, waar de getroffen metro gestopt is na de ontploffing van de bom.

De Russische politie is nog op zoek naar twee verdachten. Een van hen zou de bom in een aktetas onder een zetel in de metrotrein geplaatst hebben, de andere zou een bom in het metrostation Plosjtsjad Wosstanija (Plein van de Opstand) gedeponeerd hebben.

Het tweede springtuig werd tijdig door de veiligheidsdiensten ontdekt en onschadelijk gemaakt. Volgens het persagentschap Interfax is een van de bommen mogelijk door een zelfmoordenaar tot ontploffing gebracht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud