Advertentie

Acht aanvallers van Malala vrijgelaten in Pakistan

In 2012 werd Malala aangevallen door de talibanstrijders vanwege haar strijd voor onderwijs. ©REUTERS

Acht van de tien talibanstrijders die eerder de cel in moesten voor de aanval op kinderrechtenactiviste Malala Yousafzai zijn weer vrijgelaten. Het Pakistaanse gerecht wil niets lossen over de beweegredenen. Malala kreeg vorig jaar nog de Nobelprijs voor de Vrede.

In april werd door Pakistaanse ambtenaren nog geopperd dat het tiental schuldig was bevonden aan de aanval. Ze zouden 25 jaar de cel in moeten. Andere bronnen hadden het zelfs over een levenslange straf. Maar de Britse openbare omroep BBC kwam nu te weten dat acht van de mannen alweer op vrije voeten zijn.

Doordat het hele proces op een militaire site en achter gesloten deuren plaatsvond, is het gissen naar de motivatie van het Pakistaanse gerecht. Vonnissen over terreurzaken worden niet bekendgemaakt. Volgens de BBC is het mogelijk dat uiteindelijk maar twee van de mannen effectief veroordeeld werden. Het intussen niet duidelijk waar de acht anderen zich bevinden. Een bron bij de Pakistaanse veiligheidsdienst zei dat ze ‘in alle stilte werden vrijgelaten om media-aandacht te vermijden.’

Malala, nog altijd maar 17, voert al sinds haar elfde campagne voor beter onderwijs in Pakistan. In het land maken moslimfundamentalisten het vooral meisjes erg moeilijk om naar school te gaan. Via een blog betrok ze de rest van de wereld bij de problematiek.

Ze moest die strijd bijna met haar leven bekopen toen ze door een groep van tien talibanstrijders in 2012 driemaal in het hoofd werd geschoten. Malala werd geopereerd en revalideerde in een Brits ziekenhuis. Ze zette haar inspanningen daarna voort. De Pakistaanse is intussen een spreekbuis voor onderwijs voor kinderen wereldwijd. Als VN-boegbeeld reist ze de wereld rond en legt ze bij staatshoofden de vinger op de wonde.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud