Afghaans leger probeert Kunduz te heroveren

Afghaanse strijdkrachten maken zich op voor gevechten met de Taliban in Kunduz. ©REUTERS

Het Afghaanse leger lanceert een tegenoffensief om Kunduz te heroveren. De strategische stad in het noorden van het land viel maandag onverwacht in de handen van de Taliban.

Sinds de Taliban in 2001 uit Afghanistan werden verdreven, voeren ze een guerrilla-oorlog vanuit het grensgebied met Pakistan. Dit jaar hadden ze heel wat terrein veroverd, maar het Afghaanse leger was er de voorbije maanden in geslaagd het grootste deel te recupereren.

Met een verrassingsaanval slaagden ze er maandag echter in de stad Kunduz te veroveren. Mollah Akhtar Mansour, de leider van de Taliban, had het over een ‘grote overwinning’ voor zijn strijders.

Volgens de president rukte het Afghaanse leger dinsdag op in Kunduz. Omdat het leger en de politie maandag bezweken voor het offensief van de Taliban, waren vanuit verschillende provincies versterkingen opgetrommeld.

De strijdkrachten kregen ook hulp van Amerikaanse gevechtsvliegtuigen. Intussen zouden het hoofdkwartier van de politie en de (lege) gevangenis al heroverd zijn. De 600 gevangenen die er zaten opgesloten – van wie 110 Taliban-aanhangers - zijn echter spoorloos.

Strategisch

Met 300.000 inwoners is Kunduz een strategische plaats en een belangrijk handelscentrum in het noorden van Afghanistan. Een groot deel van de bevolking sloeg op de vlucht toen ze hoorden dat de Taliban oprukten. De islamitische fundamentalisten voerden van 1996 tot eind 2001 een schrikbewind in het land.

Maandag zat de regering van nationale eenheid van president Ashraf Ghani overigens net een jaar in het zadel. Hij beloofde de vrede te herstellen in zijn al ruim 30 jaar door conflicten verscheurde land.

Het Afghaanse leger moet zelf voor de nationale veiligheid instaan sinds de meeste buitenlandse troepen zich vorig jaar terugtrokken. De Navo heeft nog 13.000 soldaten in het land, maar die houden zich enkel bezig met vorming en advies.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud