Afghaanse regering botst met taliban over vrijlating gevangenen

Afghaanse militairen begeleiden enkele gevangen militanten van de taliban. ©EPA

Door de discussie zijn de vredesgesprekken tussen de Afghaanse regering en de taliban, die dinsdag hadden moeten beginnen, op de lange baan geschoven.

De taliban en de Afghaanse regering zitten op ramkoers over de vrijlating van gevangenen. President Ashraf Ghani kondigde eerder aan dat hij onder voorwaarden 1.500 gevangen talibanleden wil vrijlaten. Maar volgens de radicale militie ligt dat niet in de lijn van het akkoord dat ze eind februari sloot met de Verenigde Staten. Daarin was sprake van de onvoorwaardelijke vrijlating van 5.000 gevangenen.

De onenigheid is een neveneffect van de deal die de Amerikaanse president Donald Trump sloot met de taliban. Daarin deed hij een resem beloftes die de Afghaanse regering moet uitvoeren. Maar het bewind in Kaboel was niet betrokken bij de onderhandelingen met de taliban. President Ghani eiste daarom garanties dat de vrijgelaten strijders niet opnieuw de wapens opnemen.

Door de discussie zijn de vredesgesprekken tussen de Afghaanse regering en de taliban, die dinsdag hadden moeten beginnen, op de lange baan geschoven. Bovendien hebben de taliban eind februari opnieuw een offensief ingezet, waarbij ze tientallen aanvallen uitvoerden tegen het Afghaanse regeringsleger. In de deal met de VS beloofden de taliban alleen dat ze geen buitenlandse troepen zouden aanvallen. Trump beloofde dat hij de Amerikaanse militairen versneld zou terugtrekken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud