Agent schiet demonstrant neer in Hongkong

Maandag werd weer massaal gedemonstreerd in Hongkong. ©REUTERS

In Hongkong ligt een demonstrant in kritieke toestand in het ziekenhuis nadat hij door een politieman van dichtbij werd neergeschoten. Dat meldt een woordvoerder van het ziekenhuis maandag.

Op een video is te zien hoe een politieagent een manifestant arresteert. Terwijl een andere betoger hem benadert, schiet hij de man vanop korte afstand in de borst.

De politie heeft bevestigd dat een man is neergeschoten. Het zou gaan om een 21-jarige man. Ook bevestigde de politie dat op twee andere plaatsen agenten hun pistool getrokken hebben, maar niet geschoten hebben. Een andere demonstrant werd ook geraakt door kogels, maar hij is minder ernstig gewond.

Uitlevering aan China

Maandag werd weer massaal gedemonstreerd in Hongkong. Daardoor lag een deel van het openbaar vervoer stil en bleven ook een aantal scholen gesloten. De politie gebruikte op sommige plaatsen traangas tegen de demonstranten.

De politie zette traangas in om een antiregeringsdemonstratie in Hongkong uit elkaar te drijven. De actie volgde op geweld dat was uitgebroken op verscheidene plaatsen in de stadstaat tijdens het 24ste weekend van protesten. Demonstranten staken plastic barricades in brand en vernielden een treinstation.

Zaterdag pakte de politie drie parlementsleden op voor hun vermoedelijke betrokkenheid bij een vechtpartij in het parlement. Het gevecht in het parlement brak in mei uit toen in een comité een omstreden wet over uitlevering van verdachten aan China werd besproken.

Die wet leidde tot de grote demonstraties die de stad al bijna een halfjaar in hun greep houden. De leider van de stadstaat trok het wetsvoorstel eind oktober in.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect