Advertentie
Advertentie

Akkoord tussen Myanmar en Bangladesh over Rohingya-vluchtelingen

Een Rohingya-meisje op de vlucht van Myanmar naar Bangladesh. ©EPA

Honderdduizenden vluchtelingen kunnen binnenkort misschien weer naar huis

De volgens de Verenigde Naties snelst groeiende humanitaire crisis ter wereld kan binnenkort achter de rug zijn. Myanmar heeft zich bereid verklaard de Rohingya, die met honderdduizenden naar Bangladesh zijn gevlucht, weer op te nemen.

Vertegenwoordigers van Myanmar en Bangladesh ondertekenden donderdag een intentieverklaring over de repatriëring van de gevluchte leden van de moslimminderheid. Dat deelde het Myanmarese ministerie van Buitenlandse Zaken op Facebook mee. Bangladesh moet eerst documenten met persoonlijke gegevens van de vluchtelingen opstellen en aan Myanmar overdragen. Bengalese regeringsfunctionarissen spraken over 'een eerste stap'.

Etnische zuivering

Meer dan 600.000 Rohingya zijn sinds eind augustus naar buurland Bangladesh gevlucht. Ze vluchten voor de gewelddadigheden van het leger in de Myanmarese deelstaat Rakhine. De Verenigde Naties bestempelden de verdrijving van de bevolkingsgroep, die vaak als de meest vervolgde minderheid ter wereld wordt omschreven, als een 'etnische zuivering'.

Een Rohingya-meisje op de vlucht van Myanmar naar Bangladesh. ©EPA

Het voormalige Birma beschouwt de Rohingya als illegale immigranten en weigert hen al decennialang het staatsburgerschap toe te kennen. De jongste massale vlucht naar Bangladesh was niet de eerste. Na eerdere conflicten vluchtten zo'n 300.000 Rohingya naar het buurland. De situatie in de overvolle kampen is rampzalig.

Sinds woensdag worden in de Myanmarese hoofdstad Naypyidaw gesprekken gevoerd tussen beide landen over een repatriëring van de vluchtelingen. Het is onduidelijk of de Rohingya graag naar huis willen terugkeren nadat hun dorpen werden platgebrand en hun families door het leger en boeddhistische bendes werden verkracht en/of vermoord.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud