Advertentie

Amerikaans oorlogsschip vaart Chinese wateren binnen

De eilandjes in het omstreden gebied zijn uitgerust met militaire basissen. ©REUTERS

Een Amerikaanse oorlogsbodem is tot minder dan 12 zeemijl genaderd van een Chinees eiland. Daarmee betrad het schip ongevraagd Chinees territorium.

China hekelde de daad en zei dat het schip 'zonder toestemming' binnenvoer. De Verenigde Staten willen met de actie 'vrijheid van scheepvaart' aantonen in de omstreden wateren.  

Het eiland waarvan sprake is, is onderdeel van het dispuut in de regio. China palmt er alsmaar meer gebieden in door eilanden te claimen, over te nemen of zelf te bouwen.

Zo spuit China hopen zand en stenen op riffen om zo eilandjes te creëren. Zodra China een nieuw eiland bouwt, bepaalt de internationale wetgeving dat het gebied errond met een radius van 12 zeemijl (22,2 kilometer) van China is.

Die radius van 12 zeemijl bepaalt China's territoriale wateren. De economische zone van China reikt echter nog verder, tot 200 zeemijl.

Door meer en meer eilandjes kunstmatig te bouwen en militaire basissen op te richten, breidt China zijn claim op de internationale wateren uit. Dat is zeer belangrijk voor de natuurlijke olie- en gasreserves die er zijn, maar ook voor de visserij en de handelsroutes.

Nieuwskanaal Vox legt China's tactiek om zijn invloed te vergroten, uit.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud