Advertentie

APEC-leiders raken het eens: 'Leve de vrijhandel'

De leiders van de 21 APEC-leden, onder wie de Amerikaanse president Donald Trump (rechtsonder), hameren op het belang van vrije handel. ©EPA

De leiders van de landen rond de Stille Oceaan zien vrijhandel als het beste medicijn om de de door corona gehavende wereldeconomie op te krikken.

De leiders van de APEC, een economische alliantie van 21 landen rond de Stille Oceaan, staken vrijdag de koppen samen op een virtuele top. In de slotverklaring erkenden ze 'het belang van een vrije, open, eerlijke en transparante handels- en investeringsomgeving'. De 21 staats- en regeringsleiders kantten zich nadrukkelijk tegen protectionistische manoeuvres.

Het was de eerste keer in drie jaar dat er nog eens een gezamenlijke verklaring van de APEC-leiders op de tafel lag. De top van vorig jaar vond niet plaats door zware politieke onrust in het gastland Chili. Door onenigheid tussen de Verenigde Staten en China was er in 2018 geen slotverklaring. Beide landen liggen nog steeds overhoop met elkaar, maar dat leek ditmaal geen bezwaar om tot een compromistekst te komen.

Belangen ondermijnd

De Amerikaanse president Donald Trump nam voor het eerst sinds 2017 deel aan de APEC-top. Hij besliste pas afgelopen week op te dagen, nadat hij zware kritiek gekregen had voor zijn desinteresse in internationale samenwerking. Daarmee zou hij de Amerikaanse belangen ondermijnen ten voordele van China.

Critici pikten het niet dat de VS aan de zijlijn bleven staan bij de creatie van 's werelds grootste vrijhandelszone. Vorig weekend ondertekenden 15 Aziatische en Pacifische landen, onder aanvoeren van China, een akkoord om de onderlinge handel op te krikken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud