Advertentie

Atoomagentschap: 'Geen teken van denuclearisatie van Noord-Korea'

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un (links) met zijn Zuid-Koreaanse evenknie. ©EPA

Van alle ronkende beloftes die gedaan werden voor en tijdens de inter-Koreaanse top van april komt vooralsnog niets terecht.

Noord-Korea gaat door met zijn nucleaire activiteiten ondanks de beloftes die de dictatoriale leider Kim Jong-un enkele maanden geleden deed aan de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in. Dat stelt het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) in een rapport waarop het Franse persbureau AFP de hand kon leggen.

Kim Jong-un had dat voornemen op 27 april aan de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in te kennen gegeven, maar zonder kalender of modaliteiten.

'De voortzetting en de ontwikkeling van het nucleaire programma van Noord-Korea zijn zeer verontrustend', zo wordt Yukiya Amano, de directeur-generaal van het IAEA, geciteerd. Het rapport wordt in september aan de algemene vergadering van het Atoomagentschap voorgelegd.

Uitwijzing

Het VN-agentschap, dat sinds de uitwijzing van zijn inspecteurs in april 2009 niet meer aanwezig is in Noord-Korea, heeft aanwijzingen van activiteiten gelieerd aan het 'radiochemische laboratorium' van Noord-Korea 'tussen eind april en begin mei 2018', dus na de topontmoeting tussen de leiders van Noord- en Zuid-Korea in april, maar vóór de top tussen Kim Jong-un en de Amerikaanse president Donald Trump.

Het IAEA onthult voorts dat de proefreactor van Yongbyon zijn operationele cyclus voortzet die in december 2015 begon. Het Atoomenergieagentschap benadrukt dat Pyongyang ook de bouw van zijn lichtwaterreactor voortzet, evenals de ontginning en concentratie van uranium in Pyongsan.

Resoluties

Amano 'betreurt' die activiteiten die in strijd zijn met de resoluties van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties 'ten zeerste' en roept Noord-Korea andermaal op zijn internationale 'verplichtingen ten volle na te komen'. De directeur-generaal beklemtoont dat het IAEA bereid is zijn inspecties ter plaatse snel te hervatten.

Kim Jong-un herhaalde op 12 juni zijn engagement voor een 'volledige denuclearisering van het Koreaanse schiereiland' tijdens een ontmoeting met Trump.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud