nieuwsanalyse

‘Aung San Suu Kyi is onze grootste hoop'

De partij van de mensenrechtenactiviste en oppositieleidster Aung San Suu Kyi stevent af op de overwinning. Maar zelf mag ze geen president worden. ©EPA

In Myanmar zijn de stembussen gesloten voor wat de meest vrije verkiezingen sinds 1990 waren. De partij van Nobelprijswinnares voor de Vrede Aung San Suu Kyi rekent op de overwinning. Maar de vraag is of de regerende generaals de macht willen afgeven.

De belangstelling voor de parlementsverkiezingen was massaal. Aan veel kiesbureau's stonden lange rijen mensen aan te schuiven. Volgens de verkiezingscommissie bracht 80 procent van de zowat 30 miljoen kiesgerechtigden hun stem uit.

De kiescommissie verwacht pas over enkele dagen officiële uitslagen van de verkiezingen te kunnen presenteren. Mogelijk komen lokale media in de loop van de avond wel met voorzichtige voorspellingen, maar dat zal dan moeten gebeuren op basis van antwoorden die stemgerechtigden geven als ze wordt gevraagd op wie ze hebben gestemd. Dat de opkomst hoog zal zijn is wel duidelijk.

Hoewel er meer dan 90 partijen meedoen, stevent de Nationale League of Democracy (NLD) van Aung San Suu Kyi volgens kenners af op een overwinning. Maar de regerende Union Solidarity and Development Party (USDP), een partij waarin generaals van Myanmar’s voormalige junta grote invloed hebben, lijkt niet van plan de macht zomaar op te geven.

‘Aung San Suu Kyi is goed voor ons en ik denk dat ze ons begrijpt’, zegt Daw Tin Tin Win, een marktverkoopster. Tin Win hoopt dat Suu Kyi, die tot 2010 15 jaar in huisarrest heeft gezeten, de koers naar een eerlijker en welvarender land in zal zetten. ‘Ik denk dat er veel zal veranderen als zij aan de macht is.’

Hervormingen

De stembusgang komt op een cruciaal moment. Myanmar was tussen 1962 en 2010 een militaire dictatuur en lange tijd een van de armste landen ter wereld. Na de verkiezingen van vijf jaar geleden, die overduidelijk waren gefraudeerd, voerde Myanmar democratische hervormingen door. Tegelijk veerde de economie op.

Het land kreeg aanvankelijk veel lof, maar onder president Thein Sein, een ex-generaal, zijn de religieuze spanningen opgelopen en zitten nog zeker 90 politieke gevangenen vast. Nadat hervormingsgezinde politici onlangs uit de USDP zijn gezet, vragen critici zich af of de regerende partij wel bereid is de macht af te staan.

In het parlement wordt de oppositie bovendien geconfronteerd met het leger, waarvoor volgens de grondwet 25 procent van de zetels zijn gereserveerd. Diezelfde grondwet schrijft bovendien voor dat Suu Kyi geen president mag worden omdat ze met een buitenlander gehuwd was (een Brit die in 1999 overleed). De Nobelprijswinnares lijkt dat niet als een probleem te zien en verklaarde donderdag dat, als haar partij wint, zij de regering zal leiden vanuit een positie ‘boven de president’.

Twee gezichten

Ko Myo Thant, een activist die zich al sinds 1988 inzet voor politieke verandering, verwacht geen politieke aardverschuiving, waarbij de oppositie de macht overneemt. ‘Dit is een overheid met twee gezichten’, zegt hij. ‘Een glimlach voor de buitenwereld, een geweer dat gericht wordt op de bevolking.’

Bij de partij van Aung San Suu Kyi zijn ze zich daarvan bewust. NLD-kandidaten zeggen tal van aanwijzingen te hebben dat er op grote schaal wordt geknoeid met kieslijsten. Daardoor zullen zondag mogelijk tienduizenden mensen hun naam niet op de lijst kunnen vinden en niet kunnen stemmen.

‘We proberen te geloven dat de verkiezingen vrij en eerlijk zullen zijn, zoals de regering zegt, maar we geloven het niet helemaal’, zegt Than Naing Oo, een doorgewinterde NLD-kandidaat in Yangon. Hij herinnert zich de verkiezingen van 1990. Toen boekte de partij van Aung San Suu Kyi een monsterzege bij de verkiezingen, maar de junta weigerde de macht af te staan en hield de oppositieleidster onder huisarrest.

Opmerkelijk is dat er geen moslimkandidaten op de lijsten staan. Sinds 2012 liepen de spanningen tussen moslims en boeddhisten meermaals hoog op, wat leidde tot rellen, brandstichtingen, lynchpartijen en zeker 200 doden. Onder druk van de extreemnationalistische monniken, die zeggen de islamisering van Myanmar te willen stoppen, heeft zowel de regerende partij als de NLD dit jaar geen moslimkandidaten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud