Ayatollah Khamenei probeert woedende bevolking te sussen

De Iraanse ayatollah Ali Khamenei. ©AFP

Irans hoogste leider heeft voor het eerst in jaren nog eens het vrijdagsgebed geleid. Hij riep op tot nationale eenheid.

De ayatollah Ali Khamenei heeft voor het eerst in acht jaar het belangrijkste vrijdaggebed in de hoofdstad Teheran geleid. De hoogste leider van Iran deed dat voor het laatst in 2012, op de 33ste verjaardag van de islamitische revolutie en midden in de Arabische lente.

Na dagen van grote volksprotesten probeerde hij de bevolking weer aan de kant van het regime te krijgen. De Iraniërs zijn woest door het nieuws dat het leger verantwoordelijk is voor de crash van de Boeing van Ukraine International Airlines vorige week. Daarbij kwamen alle 176 inzittenden om. De meesten waren Iraniërs.

Khamenei noemde de vliegtuigcrash een 'tragisch en erg triestig ongeluk'

De volkswoede richtte zich de voorbije dagen tegen het regime en - uitzonderlijk - ook tegen Khamenei. In Teheran en Isfahan vroeg de menigte zijn aftreden en scandeerde leuzes als 'dood aan de leugenaars'. Veiligheidstroepen reageerden met traangas en rubberen kogels, en schoten met scherp.

'Tragisch en triestig ongeluk'

'Het Iraanse volk heeft veel meegemaakt', zei Khamenei tijdens het vrijdaggebed. Hij noemde de vliegtuigcrash een 'tragisch en erg triestig ongeluk' en bood de families van de slachtoffers zijn medeleven aan.

Tegelijk waarschuwde hij dat sommigen de crash proberen te gebruiken om de moord op de Iraanse topgeneraal Qassem Soleimani te doen vergeten. Die werd begin januari door de Verenigde Staten uitgeschakeld, waarna de Iraniërs even verenigd waren in hun rouw.

Khamenei roemde de Iraanse vergeldingsactie tegen Amerikaanse doelwitten in Irak. 'Dat Iran de macht heeft een arrogante wereldmacht zo'n klap in het gezicht te geven toont de hand van God', zei hij. 

In november kwam de Iraanse bevolking massaal op straat als protest tegen de barre economische omstandigheden en de repressie van de Revolutionaire Garde. Het regime reageerde snoeihard. Het legde het internet plat en deinsde er niet voor terug geweld te gebruiken. Honderden betogers kwamen om.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud