Azië zet zich schrap voor economische schok coronavirus

De economische schok van het coronavirus dwingen China en Hongkong tot stimulus, terwijl hij Japan in recessie dreigt te duwen.

In China zijn sinds maandag meer dan 70.000 mensen besmet met het coronavirus. Volgens de nationale gezondheidscommissie zijn nu 1.770 mensen aan het virus gestorven, 105 meer dan bij de vorige telling.

Een kleine twee maanden na het uitbreken van het virus wordt ook de economische schade in Azië met de dag groter. Het Internationaal Muntfonds (IMF) roept op tot internationale actie, maar het blijft onduidelijk hoe die er moet uitzien. Eind deze week komen de ministers van Financiën van de G20 bijeen in het Saoedische Riyad.

China

Peking meldde maandag dat het de economische schok van het coronavirus dempt door de economie nog meer te stimuleren en ook tijdelijke kortingen op de vennootschapsbelasting te geven. Die maatregelen zullen het begrotingstekort doen oplopen.

Eerder pompte de centrale bank al cash in het financieel systeem, verlaagde ze de rente tot het laagste niveau in drie jaar en kregen lokale besturen toelating om ter waarde van 111 miljard euro schulden aan te gaan. Het politbureau van de communistische partij wil dat China zijn economische doelen haalt, wat doet vermoeden dat nog stimulus volgt.

Japan

In Japan wordt gevreesd dat het coronavirus de economie in recessie duwt. In de laatste drie maanden van vorig jaar kromp de economie met 1,6 procent, blijkt maandag, omdat gezinnen veel harder dan verwacht de vinger op de knip hielden na een btw-verhoging.

Bedrijven schroefden omwille van die belastingverhoging investeringen met 14 procent terug. Het coronavirus dreigt in het eerste kwartaal van 2020 Japan opnieuw in een krimp te duwen, wat neerkomt op een recessie.

Singapore

Het ministerie van Handel en Industrie verlaagde zijn raming voor de economische groei dit jaar met één procentpunt. Eerder lag die op 0,5 tot 2,5 procent groei. Dat is nu een krimp van 0,5 procent tot 1,5 procent groei. Volgens analisten is Singapore op weg het grootste begrotingstekort in 20 jaar te boeken.

Hongkong

In Hongkong zei een topman van de overheid dit weekend dat er een 'tsunami-achtige' economische schok afkomt die de werkloosheid snel kan doen stijgen en het begrotingsrecord naar een recordhoogte zal duwen.

Thailand

De Thaise overheid verlaagde haar vooruitzichten stevig. Terwijl ze eerder nog 2,7 tot 3,7 procent groei verwachtte dit jaar, is dat nu 1,5 tot 2,5 procent. De rente is er verlaagd.

Maleisië en de Filipijnen

In beide landen heeft centrale bank de rente verlaagd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud