Belangrijkste protestlocatie Hongkong ontruimd

De betogers lieten al weten dat ze hun protestacties niet opgeven, ondanks de ontruiming van hun belangrijkste protestkamp. ©Reuters

De politie is in Hongkong begonnen met de ontruiming van de belangrijkste protestlocatie. Het weghalen van de barricades donderdagochtend is tot dusverre zonder problemen verlopen. Demonstranten benadrukken echter dat hun protest hiermee nog niet ophoudt.

Het opdoeken van het kamp in de wijk Admiralty, een zakendistrict, was vooraf door de politie aangekondigd. Het hooggerechtshof gaf daar toestemming voor omdat de protesten leidden tot verkeersopstoppingen.

Aanvankelijk waren er nog 10.000 betogers in Hongkong samengekomen, maar uiteindelijk daalde dat aantal tot een paar honderd. Wie niet mee zou werken aan de ontruiming, liep het risico te worden opgepakt.

De politie ondervond weinig weerstand bij de schoonveegactie. De autoriteiten hadden maar liefst 7.000 agenten opgetrommeld voor de operatie.

De betogers lieten wel weten dat ze spoedig opnieuw de straat opgaan om te protesteren. Hongkong is al 2,5 maand in de ban van protesten. De betogers, veelal studenten, pleiten voor meer democratie, minder inmenging van China en vrije verkiezingen in 2017.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud