België stuurt grootste handelsmissie ooit naar China

Meer dan 600 zakenlui, academici en politici nemen deel aan de handelsmissie naar China onder leiding van prinses Astrid (links). ©Photo News

Een delegatie van 632 Belgen vertrekt dit weekend op handelsmissie naar China. Het is de grootste zending die België ooit uitstuurde.

Een handelsmissie naar de tweede grootste economie ter wereld trekt altijd veel belangstelling. Maar de Belgische delegatie die dit weekend naar China vertrekt, is wel erg groot. 632 zakenlui, academici en politici nemen deel aan de handelsmissie onder leiding van prinses Astrid. Het is de grootste handelsmissie die België ooit uitstuurde. De vorige economische zending naar China met prins Filip in 2011 telde 473 deelnemers.

De delegatie omvat vertegenwoordigers van 282 bedrijven. Bedrijven uit de sector voeding en landbouw, die onder meer varkensvlees, fruit en aardappelproducten verkopen, leveren bijna een kwart van de ondernemersdelegatie. Ook veel firma’s actief in farma, luxegoederen en cleantech tekenen present.

Hongkong

De delegatie doet de metropolen Peking en Sjanghai aan. In Peking worden minstens 44 contracten ondertekend, in Sjanghai 31. Dertig Vlaamse bedrijven reizen nadien door naar het politiek onrustige Hongkong.

Vijf regeringsleden begeleiden de megamissie. Naast de federale minister van Buitenlandse Handel Pieter De Crem (CD&V) nemen de drie bevoegde regionale regeringsleden - Jan Jambon (N-VA), Willy Borsus (MR) en Pascal Smet (sp.a) - deel aan de reis.

Ook Didier Reynders (MR) wurmde zich op het laatst verrassend in de missie. De afscheidnemende minister van Buitenlandse Zaken moest normaal op 1 november toetreden tot de nieuwe Europese Commissie. Maar door de uitgestelde opstart van de Commissie-Von der Leyen kreeg Reynders alsnog de kans om prinses Astrid achterna te reizen.

België heeft een erg negatieve handelsbalans met China. Ons land importeerde vorig jaar voor meer dan 15 miljard euro aan goederen uit China. Het land is daarmee de zevende belangrijkste invoerder van Chinese producten. Omgekeerd voerde België maar voor 7 miljard euro aan goederen uit naar China, grotendeels uit Vlaanderen. China is de tiende belangrijkste exportmarkt voor België.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud