Belgische bedrijven nemen voorzorgen tegen coronavirus

Tot dusver raakte geen enkele werknemer van AB InBev in Wuhan besmet met het coronavirus. ©Imaginechina

Belgische bedrijven die actief zijn in China schrappen of beperken hun zakenreizen naar het land. Het lokale personeel wordt gevraagd om te telewerken. Het gaat om onder meer AB InBev, Bekaert, UCB en Ageas.

Het virus wordt door Belgische bedrijven nauwlettend in de gaten gehouden, maar van crisismanagement is op dit moment geen sprake. De meeste bedrijven spreken van ‘een geluk bij een ongeluk’. Door de nieuwjaarsfeesten is er in China een nationale vakantieweek tot 2 februari. Winkels en fabrieken zijn dan traditioneel gesloten, waardoor de productie sowieso op een laag pitje staat.

De Ieperse weefgetouwenproducent Picanol  schrapt alle zakenreizen naar en van China. De fabrieken zijn er sowieso gesloten tot dit weekend. De fabriek in China is pas sinds deze week weer operationeel, nadat het bedrijf twee weken stillag door een cyberaanval.

Business as usual

Ook de bierreus AB InBev , die in Wuhan een fabriek heeft waar onder meer Budweiser wordt gebrouwen, ligt stil tot eind deze week. De groep meldt dat er geen besmettingen zijn bij het personeel.

De Belgische bedrijven merken nog geen commerciële impact. ‘Business as usual’, klinkt het overal.

Materialengroep Umicore  staat geen reizen naar China toe. Als een geplande trip toch noodzakelijk is voor het bedrijf, moet daar specifiek toestemming voor gegeven worden. In China moeten de medewerkers thuisblijven tot en met volgend weekend. In de regio Shanghai wordt die periode verlengd tot 10 februari. Wie in Wuhan, de stad waar het virus uitbrak, is geweest, moet contact opnemen met de personeelsdienst voor verdere instructies.

Het Limburgse Punch Powertrain, dat voor de productie van zijn automatische versnellingsbakken sterk steunt op de Chinese automarkt, houdt zich aan de Chinese richtlijnen en verlengt de sluiting van de fabrieken tot 2 februari. Voorlopig is de impact verwaarloosbaar, zegt een travel-verantwoordelijke. ‘De productie verschuift, maar daar is sowieso rekening mee gehouden door de nieuwjaarsbreak.’ Ook Punch staakt uit voorzorg de meeste zakenreizen.

Bekaert  schrapt zakentrips naar China voor de komende twee weken en volgt daarin de richtlijnen van de Chinese overheid. Eenzelfde geluid horen we bij de Turnhoutse lijmproducent Soudal. Ook Solvay laat weten dat het strikt de richtlijnen van de WHO en de Chinese overheid volgt en het zakenverkeer tussen China en België zoveel mogelijk beperkt.

We beperken de vliegreizen naar China maar commercieel gezien gaan de zaken door zoals altijd.
Laurent Schots
Woordvoerder UCB

Het farmaconcern UCB sluit haar Chinese kantoren eveneens tot 2 februari. ‘Daarna gaat iedereen weer aan het werk, maar wordt thuiswerk gestimuleerd’, zegt woordvoerder Laurent Schots. ‘De reizen van en naar China worden beperkt, maar commercieel gezien gaan de zaken door zoals altijd.’

Hongkong

De voorzorgen beperken zich niet tot China. De verzekeraar Ageas  heeft enkele maatregelen getroffen om zijn personeel in Hongkong te beschermen tegen het virus. De verzekeraar heeft beslist dat de vestiging in zeker nog een week dichtblijft, en dat het personeel van thuis uit kan werken.

We raden ons personeel in Hongkong aan om mondmaskers te dragen, een goede handhygiëne te respecteren en drukke plaatsen te vermijden.
Woordvoerder Ageas

‘Daarnaast kregen de werknemers preventief ook een aantal instructies om zich beter te kunnen beschermen tegen besmetting met het virus’, zegt een woordvoerder. ‘Het gaat daarbij om een aantal basismaatregelen: steeds de handen wassen, mondmaskers dragen en plaatsen waar veel mensen samenkomen vermijden.’

China is al jaren een kernmarkt voor Ageas, goed voor meer dan de helft van de premie-inkomsten. Daarvoor doet de groep een beroep op een uitgebreid netwerk van agenten van Taiping Life, een lokale verzekeraar waarvan Ageas ongeveer een kwart in handen heeft. Ook dat netwerk lag de voorbije dagen stil als gevolg van het Chinese Nieuwjaar.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect