Bestorming justitiegebouw in Donetsk

De 1 meiviering in Donetsk. ©EPA

In het oosten van Oekraïne hebben donderdag een driehonderdtal pro-Russische rebellen de zetel van het regionale parket in Donetsk aangevallen. De bestorming kwam er na een massaal bijgewoonde 1 meiviering. Kiev heeft de dienstplicht weer ingevoerd.

De onrust in het oosten van Oekraïne houdt aan. Op gezette tijdstippen komen er vanuit de regio nieuwe meldingen over overheidsgebouwen die worden bezet door pro-Russische separatisten. Ditmaal betrof het een aanval op het regionale parket in Donetsk, de hoofdplaats in de regio. 

Volgens correspondenten van het persbureau AFP bestormde een massa van ongeveer driehonderd rebellen het gebouw en konden een honderdtal agenten niet verhinderen dat ze het gebouw binnendrongen. De rebellen gingen van etage tot etage en vernietigden in alle kamers de Oekraïense symbolen, die ze in een groot vuur voor het gebouw gooiden. 

De bestorming was een uitloper van een massaal bijgewoonde 1 meiviering. Ongeveer 10.000 pro-Russen kwamen op straat in de stad waarvan de administratie en het gemeentehuis al enkele weken door pro-Russische rebellen worden gecontroleerd. 

Ondertussen heeft het interimbewind in Oekraïne de dienstplicht weer ingevoerd - de dienstplicht was nog maar een half jaar geleden afgeschaft. Interimpresident Oleksandr Toerstjinov tekende een decreet met onmiddellijke ingang waardoor alle mannen van 18 tot 25 jaar, die geen recht op uitstel hebben, opnieuw onder de wapens moeten.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud