Biden belooft bijstand aan Oekraïne

Joe Biden (L) is in Oekraïne met interim-president Toertsjinov. ©REUTERS

De Amerikaanse vicepresident Joe Biden is dinsdag in Oekraïne naar aanleiding van de aanhoudende onrust in het oosten van het land. Het bezoek voert automatisch de druk op in de woordenoorlog met Rusland.

De gezaghebbers in Kiev krijgen vandaag de Amerikaanse vicepresident Joe Biden over de vloer. In zijn ontmoetingen met interim-president Alexander Toertsjinov en de presidentskandidaten voor de verkiezingen op 25 mei beloofde Biden economische steun voor het noodlijdende land, maar alleen als Oekraïne 'de kanker van corruptie' bestrijdt. 

Daarmee onderstreept Biden nog eens de voorwaarden die het Internationaal Monetair Fonds eerder al oplegde aan Oekraïne in ruil voor een hulppakket van ongeveer 15 miljard dollar. 'Transparantie' is daarbij een belangrijk sleutelwoord. 

Nationale unie

Biden gaf ook aan dat de Verenigde Staten het land willen bijstaan om de nationale eenheid te bewaren. 'De mogelijkheid om een verenigd Oekraïne uit de grond te stampen, ligt binnen handbereik', aldus Biden aan een groep Oekraïense parlementairen. 'We willen jullie partner en vriend zijn in het project', aldus Biden. 

Met die woorden vestigt de Amerikaanse vicepresident automatisch weer de aandacht op het balorige oosten, waar separatisten weinig gevolg geven aan het paasakkoord dat vorige week in Genève bereikt werd. 

Over dat akkoord barstte tijdens het weekend en gisteren een heuse woordenstrijd los tussen het Westen en Rusland. Een schietpartij afgelopen zondag bij een controlepost van de pro-Russische rebellen in Slavjansk zette de situatie andermaal op scherp. Het was het signaal voor Viatjeslav Ponomarev, de rebellenleider in het oosten, om 'vredestroepen' te vragen aan de Russische president Vladimir Poetin. 

Sancties

Dat deed de alarmbellen in Oekraïne en het Westen andermaal afgaan, aangezien zulk scenario al werd gebruikt voor de aanhechting van de Krim. Enkele uren voor Biden arriveerde op Oekraïense grond beschuldigde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zijn Russische collega ervan de akkoorden niet na te leven. 'Voer de deal uit door de separatisten publiekelijk op te roepen om de gebouwen in het oosten vrij te maken', aldus Kerry. 

'Als dat niet gebeurt, komen er gevolgen', aldus Kerry. Maar van eventuele economische sancties zijn de Russen niet onder de indruk. In een speech voor het Russische parlement zei Medvedev dat het land in staat is om de gevolgen van de sancties 'minimaliseren'.  

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud