Advertentie

Biden zaait opnieuw verwarring over militaire hulp voor Taiwan

Amerikaans president Joe Biden hield donderdag een 'town hall' met kiezers op de nieuwszender CNN. ©REUTERS

Volgens de Amerikaanse president Joe Biden zullen de VS Taiwan militair bijstaan bij een eventuele Chinese aanval. Zijn entourage nuanceerde dat meteen.

Tijdens een 'town hall' met kiezers op de nieuwszender CNN bevestigde Amerikaans president Joe Biden donderdagnacht dat de Verenigde Staten militair tussenbeide zullen komen als China Taiwan aanvalt. 'We hebben een engagement in die zin', zei Biden. 'Ik wil geen koude oorlog met China, maar ik wil dat Peking begrijpt dat we ons niet terugtrekken.'

Eerder deze maand drongen ruim 150 Chinese gevechtsvliegtuigen de Taiwanese luchtverdedigingszone binnen. Peking beschouwt het eiland voor zijn kust als een afvallige provincie en president Xi Jinping stelde al meermaals dat het zijn 'historische taak' is 'de volledige hereniging van het moederland' te realiseren. Biden werd vrijdag aangemaand tot 'grote voorzichtigheid'.

Biden hintte eerder al op een militaire interventie in Taiwan, en werd toen telkens gecorrigeerd door zijn entourage. Dat gebeurde ook vrijdag na zijn bij momenten warrige optreden op CNN.

Toenmalig president Dwight Eisenhower ondertekende in 1955, enkele jaren nadat de Chinese nationalisten het communistische regime ontvlucht waren naar Taiwan, de Sino-American Mutual Defense Treaty. Dat verdrag verplichtte de VS Taiwan militair bij te staan. Onder Jimmy Carter werd dat in 1979 afgezwakt tot de Taiwan Relations Act. De VS blijven verplicht de Taiwanese zelfverdediging te steunen, via wapenleveringen, maar over een mogelijke interventie van het Amerikaanse leger heerst sindsdien 'strategische ambiguïteit'.

'Ons beleid is niet gewijzigd', onderstreepte een woordvoerder van het Witte Huis vrijdag. Minister van Defensie Lloyd Austin hield het afgemeten bij het voornemen 'Taiwan te helpen met mogelijkheden zichzelf te verdedigen'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud