Bijna 12.000 Chinezen besmet met coronavirus

Personeel van het Wuhan No. 4 Hospital in de gelijknamige stad in centraal China lost medisch materieel. ©AFP

De dodentol van de epidemie met het coronavirus in China is zaterdag gestegen tot 259. Het aantal besmettingen ligt nu al bijna op 12.000. Steeds meer landen en bedrijven nemen maatregelen.

De Chinese Nationale Gezondheidscommissie kondigde in haar dagelijkse update aan dat 46 mensen de afgelopen 24 uur zijn overleden aan een coronavirusinfectie, waardoor het dodental op 259 komt voor heel China.

Alle nieuwe sterfgevallen, op één na, zijn geregistreerd in Hubei, de provincie in centraal China waar de epidemie in december begon. Het aantal infecties in China is ook toegenomen tot 11.791, aldus de commissie.

Het virus dook in december op op een markt in Wuhan, de provinciale hoofdstad, waar wilde dieren worden verkocht voor consumptie. De epidemie verspreidde zich snel, door de grote migraties die traditioneel gepaard gaan met het Chinese Nieuwjaar. Ook in Groot-Brittannië, Rusland, Zweden en Spanje zijn intussen de eerste gevallen vastgesteld.

Een hoge functionaris van de Communistische Partij uit Wuhan zei vrijdag dat de lokale autoriteiten niet snel genoeg hebben gereageerd om de epidemie te bedwingen.

Apple

De economische gevolgen van de epidemie worden steeds groter. Apple kondigde aan al zijn winkels op het Chinese vasteland te sluiten. De 42 winkels blijven vanaf zondag dicht tot 9 februari. Tot die datum zal Apple ook zijn kantoren en contactcentra gesloten houden. Het blijft wel mogelijk om producten te kopen op de website.

Steeds meer landen en luchtvaartmaatschappijen stoppen ook met vluchten naar China in een poging de verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Turkmenistan Airlines gaat niet langer op Peking vliegen, Vietnam Airlines schort alle verbindingen met China, Hongkong en Taiwan op. Het Australische Qantas Airways en Air New Zealand stoppen vanaf 9 februari met rechtstreekse vluchten naar Chinese bestemmingen.

De Verenigde Staten verbieden dan weer de toegang tot het land voor buitenlanders die recent in China waren. De drie grootste Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen gaan ook hun vluchten naar het Chinese vasteland stopzetten.

China heeft al boos gereageerd op de beslissing van de VS om de toegang van Chinezen in de VS te beperken. ‘Dit is een slecht voorbeeld en zeker geen teken van goede wil’, zegt het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken.

Leningen

De Chinese centrale bank schiet ook in actie. Ze dringt er bij banken op aan meer leningen te verstrekken aan de hele economie. Ze zal de instellingen 300 miljard yuan (miljard euro) ter beschikking stellen zodat ze meer kredieten kunnen verlenen aan bedrijven die getroffen zijn door het coronavirus.

Banken krijgen ook de raad kredieten aan getroffen bedrijven niet op te schorten. Als de kredietkraan dichtgaat, kan dat zeker voor kleine ondernemingen de genadeslag betekenen.

Een andere manier om bedrijven te helpen kan erin bestaan de looptijd van leningen te verlengen of de rente te verlagen. De Chinese overheid zal getroffen bedrijven ook toestaan om later te rapporteren over het boekjaar 2019 en het eerste kwartaal van 2020.

Vorige week raakte al bekend dat de grootste Chinese banken hun rentetarieven zouden verlagen voor bedrijven in de provincie Hubei, waar het virus uitbrak.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud