Bijna 200 arrestaties in Hongkong

In Hongkong raakte de oproerpolitie woensdag slaags met demonstranten. Zowat 200 mensen zijn opgepakt. ©REUTERS

De autoriteiten in Hongkong hebben meer dan 180 mensen opgepakt in de aanloop naar een debat over een omstreden wetsvoorstel over het Chinese volkslied.

De nieuwe wet die in het parlement van de metropool wordt behandeld, zou het strafbaar maken het Chinese volkslied te beledigen. Overtredingen kunnen dan worden bestraft met een gevangenisstraf tot drie jaar. Critici klagen dat de vrijheid van meningsuiting zo aan banden wordt gelegd. De lokale overheid noemt die kritiek overdreven.

De autoriteiten namen woensdag het zekere voor het onzekere. De oproerpolitie is massaal aanwezig bij het parlement, dat vorig jaar nog is geplunderd door demonstranten die zich boos maakten over een ander wetsvoorstel. Dat maakte het mogelijk verdachten uit te leveren aan China. Dat voorstel is later ingetrokken vanwege de protesten.

Staat van beleg

'Je ziet dat er politie staat op elke straathoek. Het is net alsof de staat van beleg is afgekondigd', zuchtte een activiste, die kort daarvoor door de politie was gecontroleerd. 'Als je op straat loopt, kan je aannemen dat je wordt gecheckt en dat je tas wordt doorzocht.'

De relatie met China ligt in Hongkong gevoelig. De voormalige Britse kolonie maakt sinds 1997 weer deel uit van de communistische Volksrepubliek, maar heeft nog wel een eigen rechtssysteem en meer vrijheden dan andere delen van het land. Activisten vinden dat Peking morrelt aan die speciale status, die tot 2047 gegarandeerd zou zijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud