Bijna twee miljoen betogers in Hongkong de straat op

Bijna twee miljoen mensen kwamen weer op straat in Hongkong. ©REUTERS

In Hongkong zijn weer massa's mensen op straat gekomen tegen de uitleveringswet met China die inmiddels is opgeschort. Ze vragen de definitieve intrekking én het ontslag van regeringsleider Carrie Lam.

Zaterdag kondigde de Hongkongse regeringsleider Carrie Lam aan dat de omstreden uitleveringswet met China wordt opgeschort. Dat is het gevolg van massale straatprotesten in Hongkong. Vorig weekend namen meer dan een miljoen mensen deel aan de protestmars.

Nadat zondag opnieuw een massa op de been gekomen was, bood Lam haar excuses aan voor de manier waarop de regering in Hongkong de wet wilde invoeren. Ze gaf toe 'dat er onvolkomenheden waren in het werk van de regering die leidden tot conflicten en ruzies. Daardoor zijn veel burgers teleurgesteld.'

De wet zou het mogelijk maken om criminelen uit te leveren aan landen waarmee geen uitleveringsverdrag werd uitgesloten. Daardoor zouden inwoners van Hongkong voortaan ook door de Chinese overheid berecht kunnen worden. 

De betogers die zondag op straat kwamen, waren in het zwart gekleed. Er is al opgeroepen om maandag een algemene staking te houden.

Zaterdagnacht is een demonstrant om het leven gekomen bij het protest. De man liet het leven na een val van een stelling, waaraan hij een spandoek had opgehangen. Het gaat om een geval van zelfdoding, zegt de lokale politie. De man was op een stelling geklommen aan een shoppingcentrum. Na enkele uren klom hij over de omheining en viel hij in de diepte.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud