Btw-verhoging leidt tot breuk in Japanse regeringspartij

Ichiro Ozawa stapt uit de regeringspartij DPJ, samen met 51 aanhangers, uit protest tegen de geplande verdubbeling van de btw (Foto AFP)

De stapsgewijze verdubbeling van de btw in Japan doet de Democratische Partij van Japan (DPJ) afbrokkelen. Uit protest tegen de belastingverhoging stapt de voormalige partijleider Ichiro Ozawa samen met 51 getrouwen uit de DPJ. Zij gaan een nieuwe politieke groep vormen.

Parlementariër Kenji Yamaoka liet maandag weten dat hij in naam van de fractie een ontslagbrief had bezorgd aan Azuma Koshiishi, de secretaris-generaal van de regeringspartij DPJ. In totaal scheuren 52 parlementsleden - 40 leden van het Lagerhuis en 12 van het Hogerhuis - zich af van de partij.

Ozawa en 56 andere DPJ-leden stemden op 26 juni tegen de btw-verhoging, een tegenvaller voor premier Yoshihiko Noda. Tegenstanders vinden dat de belastingverhoging in strijd is met de regeringsbeloften uit 2009 en vrezen dat de binnenlandse consumptie zal dalen en de belastinginkomsten niet zullen stijgen.

Als er rond de 69-jarige Ozawa een nieuwe partij ontstaat, zou die een motie van wantrouwen kunnen indienen tegen Noda. Daarmee zou het niet lukken om de goedkeuring door het Hogerhuis te blokkeren - de DPJ heeft het immers op een akkoordje gegooid met de grootste oppositiepartijen. Maar een motie van wantrouwen heeft voorrang op ander parlementair werk en zou, als ze aanvaard wordt, Noda ertoe kunnen dwingen nieuwe verkiezingen uit te schrijven.

Noda wil de btw optrekken van de huidige 5 procent tot 8 procent in april 2014 en tot 10 procent in oktober 2015. Volgens de premier is de belastingverhoging nodig om de zeer zware schuldenlast te verminderen en de stijgend sociale kosten aan te kunnen. Zowel het IMF als de OESO dringt erop aan dat Japan zijn schuldenberg zou afbouwen. Volgens de OESO zal de Japanse schuldenlast volgend jaar oplopen tot 223 procent van het bruto binnenlands product.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud