Buitenlandse Zaken raadt af naar Sri Lanka te reizen

Een Sri Lankaanse soldaat bewaakt een moskee. ©REUTERS

De Sri Lankaanse autoriteiten vrezen dat er nog aanslagen volgen.

Buitenlandse Zaken heeft vrijdag het reisadvies voor Sri Lanka aangepast. Het raadt alle niet-essentiële reizen naar het land af. De aanleiding is een mededeling van de Sri Lankaanse politie dat de kans op nieuwe terreuraanslagen groot blijft.

De touroperators gaan hun klanten in Sri Lanka informeren. Thomas Cook heeft iets minder dan tien klanten in het land. 'Onze diensten zullen contact met hen opnemen', klinkt het bij de touroperator. Klanten die een reis naar Sri Lanka hebben geboekt, kunnen die kosteloos omboeken of annuleren. Er worden ook geen nieuwe reizen naar Sri Lanka verkocht tot er meer duidelijkheid is. Ook bij TUI en Connections kunnen klanten hun reis uitstellen, omboeken of annuleren. Reizigers die nog in het land zijn, kunnen vroeger terugkeren als ze dat willen.

Ook andere landen raden hun inwoners af naar Sri Lanka te reizen. Nederland haalde vrijdag alle Nederlandse vakantiegangers terug. 

10.000 militairen 

Volgens de Sri Lankaanse inlichtingendiensten plannen islamisten aanvallen op moskeeën van soefisten. Het soefisme is een stroming in de islam die tolerant staat tegenover andere godsdiensten en die radicale islamisten daarom als hun vijand beschouwen. Er zijn zo'n 10.000 militairen ingezet om religieuze centra in heel het land te beveiligen.

De Sri Lankaanse politie is intussen op zoek naar zeker 140 mensen die banden hebben met de radicaal-islamitische National Thowheeth Jama'ath (NTJ), die verantwoordelijk wordt gehouden voor de aanslagen op kerken en hotels op Pasen. Daarbij kwamen zo'n 250 mensen om het leven.

Tot nu toe werden 76 verdachten gearresteerd. Het gaat om Sri Lankanen, Egyptenaren en Syriërs. De vermoedelijke spilfiguur van de aanslagen, NTJ-leider Zahran Hashim, zou het leven gelaten hebben bij de aanslag.

Scherpe kritiek

President Maithripala Sirisena uitte scherpe kritiek op de top van de politie en de Sri Lankaanse defensie. Die zou informatie die hij had over dreigende aanslagen niet met hem hebben gedeeld.Ook de regering van Ranil Wickremesinghe kreeg een veeg uit de pan. Die zou de inlichtingendiensten hebben verzwakt door meer aandacht te besteden aan het vervolgen van militairen voor oorlogsmisdaden in de lange burgeroorlog tegen de Tamil-separatisten.

Sirisena ontsloeg Wickremesinghe in oktober wegens politieke meningsverschillen. Onder druk van de hoogste rechtbank van het land moest hij dat weer terugdraaien. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud