Advertentie
Advertentie

China akkoord met zware sancties voor Noord-Korea

Noord-Koreanen juichen de lancering van een langeafstandsraket toe. ©AFP

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft beslist om met nieuwe sancties tegen Noord-Korea te komen. Zelfs bondgenoot China gaat akkoord met de maatregelen.

De sancties zijn een reactie op de recente tests met langeafstandsraketten, die Noord-Korea in de Japanse Zee afvuurde. Pyongyang testte twee intercontinentale raketten in juli en claimde dat ze krachtig genoeg zijn om de Verenigde Staten te bereiken. Experten twijfelen daarentegen aan de capaciteit ervan. De testen werden veroordeeld door Zuid-Korea, Japan en de VS.  

De lidstaten stemden unaniem voor een resolutie om Noord-Koreaanse export te bannen en investeringen in het land te limiteren. De Amerikaanse ambassadeur bij de VN Nikki Haley liet weten dat de nieuwe sancties 'de strengste zijn' die het land al gekregen heeft.

Ook China keurde de resolutie goed. De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi zei zondag dat de sancties 'noodzakelijk' zijn, maar 'niet het ultieme doel'.

Peking heeft dan ook alle partijen in de Noord-Koreaanse crisis opgeroepen om weer aan de onderhandelingstafel te gaan zitten om ervoor te zorgen dat Noord-Korea stopt met zijn nucleair wapenprogramma. China en Noord-Korea hebben zondag ook bilaterale gesprekken gevoerd in de Filipijnse hoofdstad Manila.

Pyongyang zal minder steenkool, ijzererts en andere grondstoffen mogen uitvoeren. De impact voor de economie zou neerkomen op ongeveer een miljard dollar, een derde van de totale export.

'Pad van dialoog en vrede' 

Ook Zuid-Korea heeft Noord-Korea opgeroepen opnieuw rond de tafel te zitten om te onderhandelen over het nucleaire wapenprogramma van Pyongyang. 'We hopen dat Noord-Korea de boodschap van de Verenigde Naties ernstig neemt en dat het onmiddellijk stopt met de provocaties en het pad van dialoog en vrede bewandelt', aldus een woordvoerder van de Zuid-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken Kang Kyung Wha.

Het is niet de eerste keer dat sancties opgelegd worden. Dat gebeurde ondertussen al acht keer, maar heeft blijkbaar geen impact gehad op de militaire acties van het land. De rakettests gingen gewoon door en ook nu lijkt het onwaarschijnlijk dat Noord-Korea zal buigen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud