China bevestigt dat het Britse handelsattaché heeft opgepakt

De Britse handelsattaché Simon Cheng. ©“FACEBOOK / FREE SIMON CHENG?

De 28-jarige Simon Cheng is al 13 dagen vermist.

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigde woensdag dat het de Britse handelsattaché Simon Cheng heeft opgepakt. Hij zou de wet overtreden hebben en voor 15 dagen vastzitten. Meer details werden niet gegeven.

De woordvoerder van het ministerie beklemtoonde dat Cheng als permanente inwoner van Hongkong een Chinese burger is. Hij riep het Verenigd Koninkrijk op zich niet te moeien met de situatie in Hongkong en de interne aangelegenheden van China.

Gespannen sfeer

De 28-jarige Cheng bracht op 8 augustus een werkbezoek aan de nabijgelegen Chinese miljoenenstad Shenzhen en kwam een dag later niet opdagen op zijn werk in Hongkong. Intussen is hij al 13 dagen vermist. Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken ging er al van uit dat Cheng werd vastgehouden door de Chinezen, maar kreeg daar nog geen bevestiging van.

De Britten hebben de autoriteiten van Hongkong en de Chinese provincie Guangdong om opheldering gevraagd. De kwestie speelt op een moment van gespannen verhoudingen tussen de Britse en Chinese regeringen door de onrust in Hongkong, een voormalige Britse kolonie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect