China blijft massaal kolencentrales bouwen

Een Chinese steenkoolmijnwerker. ©AFP

China is van plan nieuwe steenkoolcentrales te bouwen, waarvan de capaciteit die van het totale Europese park aan steenkoolcentales evenaart. Dat blijkt uit een rapport van de Amerikaanse klimaat-ngo Global Energy Monitor.

Volgens het rapport zit in China voor 147,7 gigawatt aan capaciteit - door de bouw van nieuwe kolencentrales of het heropenen van oude centrales - in de pijplijn. Dat is bijna evenveel als de 150 gigwatt aan steenkoolcentrales die nog in Europa stroom opwekken. Het brengt de totale capaciteit aan steenkoolcentrales in China op 1.174,7 gigawatt.

De centrales die er alleen al tussen januari 2018 en juni 2019 bijkwamen - goed voor een capaciteit van 43 gigawatt - hebben de inspanningen van de rest van de wereld om steenkoolcentrales in die periode te sluiten, teniet gedaan. De ngo wijst er op dat de plannen van China niet in lijn liggen met de engagementen genomen op de klimaattop in Parijs in 2015 - waarvan China een van de ondertekenaars was - om de opwarming van de aarde te beperken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud