China boekt onverwacht handelsoverschot

Vrachtwagens met containers in de haven van Qingdao in de provincie Shandong (Foto Reuters) ©REUTERS

De Chinese handelsbalans voor maart vertoont onverwacht weer een overschot. Samen met de oplopende inflatie wordt hierdoor de kans kleiner dat de Chinese overheid haar monetair beleid verder gaat versoepelen.

China boekt in maart een handelssurplus van 5,35 miljard dollar. Dat is een verrassing want economen verwachtten volgens Bloomberg opnieuw een handelstekort, en wel van 3,15 miljard dollar. In februari was er een fors deficit van 31,5 miljard dollar, het eerste in een jaar en het grootste sinds 1989. De eurocrisis en het Chinese nieuwjaar waren toen de oorzaak.

De verklaring voor het overwachte overschot is aan de importzijde te zoeken. De Chinese invoer groeide vorige maand met 5,3 procent, terwijl de export 8,9 procent aandikte.

Aangezien er nu weer een overschot is, zal de Chinese overheid nu minder geneigd zijn nieuwe maatregelen te nemen om de economische groei te stimuleren en eerder een voorzichtige, afwachtende houding aannemen, denken economen. Vooral daar maandag bleek dat de inflatie weer aan het stijgen is. In maart steeg de index van de consumptieprijzen tot 3,6 procent, van 3,2 procent in februari.

Dat China nu weer een surplus optekent, lijkt de woorden van minister van Handel Chen Deming te bevestigen. Die voorspelde vorige maand dat de buitenlandse handel van zijn land in de tweede jaarhelft zou verbeteren.

'Het is onwaarschijnlijk dat beleidsmakers enige agressieve versoepeling zullen doorvoeren', zei econoom Chang Jian van Barclays Capital in Hongkong aan Bloomberg. 'In plaats daarvan zullen ze hun voorzichtige houding handhaven.' Chang verwacht overigens dat de export nu gaat stabiliseren. Dat leidt hij af uit de indexen van de aankoopdirecteurs voor maart.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud