China bouwt in tien dagen ziekenhuis voor coronagevallen

De site waar het ziekenhuis in Wuhan gebouwd wordt, de stad waar het dodelijke virus uitbrak. ©AFP

Het hospitaal in Wuhan moet op 3 februari de deuren openen voor wie besmet is met het coronavirus. Intussen verbiedt China reisbureau's nog reizen te verkopen en sluit het heel wat toeristische attracties, waaronder delen van de Chinese Muur.

Met tientallen graafmachines en andere werktuigen begonnen bouwvakkers vrijdag met de bouw van het hospitaal. De lokale overheid maakt zich sterk dat het ziekenhuis over tien dagen klaar zal zijn. De instelling moet onderdak bieden aan maximaal duizend patiënten.

In 2003 bouwde China in korte tijd in de buurt van hoofdstad Peking een ziekenhuis vanwege de uitbraak van het SARS-virus.

Het is geen toeval dat het speciale ziekenhuis in Wuhan wordt opgetrokken. In die stad met 11 miljoen inwoners dook in december het eerste geval op van besmetting met een onbekend coronavirus. Inmiddels zijn in China al zeker 830 gevallen gesignaleerd, 25 mensen stierven aan de gevolgen van de besmetting.

Het is niet de eerste keer dat China binnen enkele dagen een ziekenhuis bouwt. In 2003 gebeurde dat ook al, toen in de buurt van hoofdstad Peking vanwege de uitbraak van het SARS-virus. Het ziekenhuis in Peking stond er in een week.

In quarantaine

De Chinese reisbureaus mogen van de overheid voorlopig geen binnen- of buitenlandse reispakketten meer verkopen. Het ministerie van Cultuur en Toerisme bepaalde dat het verbod op de verkoop van die reizen in China vrijdag onmiddellijk ingaat. 

Tweede Amerikaan besmet

In de Verenigde Staten is een tweede persoon besmet door het coronavirus, meldt de nieuwswebsite USA Today.

Het gaat om een 60-jarige vrouw uit Chicago, die begin deze maand in Wuhan verbleef. Volgens dokters is haar toestand stabiel.

'Het risico voor het Amerikaanse publiek blijft laag, maar in de komende dagen zullen wellicht meer cases opduiken', zegt Nancy Messonnier, de directeur van het National Center for Immunization and Respiratory Diseases.  

De autoriteiten sloten ook meerdere toeristische attracties, zoals delen van de Chinese Muur, en schrapten in Peking de feestelijkheden rond Nieuwjaar. In Sjanghai kondigde Disneyland aan dat het pretpark gesloten blijft.

Om de uitbreiding van de epidemie in te dammen, hebben de Chinese autoriteiten draconische maatregelen genomen. Meerdere steden in de provincie Hubei, waaronder Wuhan, zijn in quarantaine geplaatst. De operatie treft zowat 26 miljoen mensen.

De maatregelen vallen samen met Chinees Nieuwjaar, dat morgen plaatsvindt. Dan hebben de Chinezen een week lang vakantie, waarvan ze meestal gebruikmaken om in binnen- of buitenland te reizen. Dat dreigt de verspreiding van het Wuhanvirus te versnellen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect