China dreigt met represailles tegen VS

Met het wetsvoorstel spreekt het Amerikaanse parlement zijn steun uit voor de betogers in Hongkong. ©Photo News

Peking dreigt met represailles nadat de Amerikaanse Senaat unaniem een wetsvoorstel heeft goedgekeurd dat de manifestanten in Hongkong steunt.

In Hongkong wordt al sinds juni actiegevoerd tegen de inmenging van China. Die opstand lijkt stilaan een kookpunt te bereiken met een veldslag aan de Polytechnische Universiteit. 

Het wetsvoorstel voorziet in sancties tegen Chinese ambtenaren 'die verantwoordelijk zijn voor het ondermijnen van fundamentele vrijheden' in de stad. Daarnaast komt er een jaarlijkse evaluatie om te bekijken of Hongkong voldoende autonoom is tegenover Peking om zijn speciale status te behouden voor handel met de Verenigde Staten.

Verborgen agenda

Peking heeft de goedkeuring meteen veroordeeld en heeft William Klein van de Amerikaanse ambassade op het matje geroepen en gedreigd met represailles. De Chinese viceminister van Buitenlandse Zaken Ma Zhaoxu wil de Amerikaanse diplomaat 'een plechtig protest' overbrengen en 'zich verzetten tegen' de tekst, blijkt in een kort persbericht.

Volgens Geng Shuang, de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, is de tekst een 'flagrante' inmenging in China's eigen zaken en stelt die 'criminele motieven voor als het najagen van mensenrechten en democratie'. Geng  beschuldigde Washington ervan een 'verborgen politieke agenda' te hebben om China en Hongkong te destabiliseren.

De Chinezen eisen maatregelen die vermijden dat het voorstel in een wet gegoten wordt. Na het Huis van Afgevaardigden keurde ook de Amerikaanse Senaat dinsdag unaniem een wetsvoorstel goed waarmee de manifestanten in Hongkong gesteund worden. Het is echter onduidelijk of ook president Donald Trump zich achter het voorstel zal scharen.

De demarche van het Huis en de Senaat komt op een gevoelig moment in de handelsbesprekingen tussen Washington en Peking en zet nog meer druk op de relaties tussen beide landen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud