China gaat door met economische hervormingen

Xi Jinping vorige week op een bijeenkomst met buitenlandse experts - Foto EPA ©EPA

Xi Jinping, de nieuwe secretaris-generaal van de communistische partij, heeft het voorbije weekend in alle discretie een bezoek gebracht aan de Zuid-Chinese stad Shenzhen. Voor de buitenwereld een bewijs dat hij de geleidelijke weg van de hervormingen wil voortzetten.

Met zijn bezoek aan Shenzhen, de stad die bij uitstek symbool staat voor de economische groei van China, geeft de nieuwe nummer één van de Volksrepubliek een duidelijk signaal dat hij de weg van de hervormingen wil verder zetten. Dat is alvast de analyse van het officiële Chinese persagentschap.

Jinping treedt met dit uitstapje in de voetsporen van de legendarische leider Deng Xiaoping, de man die de Chinese economie op de wereldkaart zette. Onder impuls van Deng veranderde Shenzhen van een vissersdorpje in een gigantische metropool en een economisch laboratorium. Het was de eerste keer dat Jinping een plek buit Peking bezocht sinds zijn aanstelling vorige maand.

‘De beslissing van het centraal comité van de (communistische) partij om hervormingen te starten was de juiste’, verklaarde Xi Jinping aan het dagblad van Nankin. ‘We zullen resoluut verdergaan op die ingeslagen weg, met als doel het land en zijn bevolking rijker te maken, door onze grenzen steeds te verleggen’. Het bezoek van de Chinese nummer één werd lang stilgehouden en er verschenen maandag (vandaag) weinig details over in de pers.

De stad Shenzhen ligt vlakbij Hongkong, dat tot einde vorige eeuw nog Brits was. Ze werd in 1980 gebombardeerd tot één van de bijzondere economische zones waar buitenlanders makkelijker konden investeren. Daarmee opende de Chinese economie zich eindelijk voor de wereldhandel.

In 1992, twee jaar nadat de studentopstand op het Tiananmen-plein bloedig werd onderdrukt, herlanceerde Deng Xiaoping, in die stad de economische hervormingspolitiek. Deng, die beschouwd wordt als de architect van het moderne China, overleed in 1997 op 92-jarige leeftijd.

In 2010 loofde president Hu Jintao nog het ‘mirakel van Shenzhen’ ter gelegenheid van de 30ste verjaardag van de creatie van die economische zone. Midden november stond Jintao zijn plaats af aan Xi Jinping als chef van de partij. In maart volgend jaar zou Xi hem ook opvolgen als president van het land.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud