China in de ban van mysterieuze longziekte

De longziekte doet denken aan het SARS-virus dat in 2002 en 2003 aan honderden mensen het leven heeft gekost. ©AFP

Een nieuwe variant van het coronavirus beroert de gemoederen in China. De Chinese gezondheidscommissie meldt dat de besmetting van mens tot mens gebeurt, al acht het Antwerps Instituut voor Tropische Geneeskunde die kans eerder gering.

Een nog onbekende longziekte eist al zes slachtoffers in Azië. In totaal zijn 291 besmettingen gesignaleerd en staan ook 922 patiënten onder observatie. 'Het leven en de gezondheid van de bevolking moet absolute prioriteit krijgen. Het virus moet resoluut worden tegengehouden', zei de Chinese president Xi Jinping al. 

Variant van coronavirus

De longziekte is een nieuwe variant van het coronavirus. De symptomen zijn divers. In bepaalde gevallen is alleen sprake van een verkoudheid, andere personen zijn er veel erger aan toe. Ook dieren zijn vatbaar. De ziekte vertoont gelijkenissen met het SARS- en MERS-virus. SARS is een ernstige virale infectie die in 2002 en 2003 honderden slachtoffers maakte in China en Hongkong.

De kans op besmetting van mens op mens bestaat, maar is gering
Ula Maniewski
Dokter Instituut voor Tropische Geneeskunde

Wetenschappers gaan ervan uit dat het virus geen SARS-proporties zal aannemen en dat het minder verregaande gevolgen zal hebben. Het Antwerps Instituut voor Tropische Geneeskunde nuanceert de boodschap van de Chinese gezondheidscommissie. 'De kans op besmetting van mens op mens bestaat, maar is gering', zegt dokter Ula Maniewski.

'Bijna alle besmette personen zijn op de South China Seafood City in Wuhan geweest. Dit is een markt waar zeevruchten, maar ook andere dieren zoals kippen, vleermuizen en marmotten worden verkocht. Men vermoedt dat ze daar de besmetting via dieren hebben opgelopen.' 

Angst voor epidemie

De ziekte dook eind vorige maand voor het eerst op in Wuhan, een Chinese miljoenenstad. Ook in de Chinese hoofdstad Peking raakten gevallen bekend. Vorige week breidde het virus zich uit naar Japan en Thailand. Maandag is een eerste besmetting in Zuid-Korea aan het licht gekomen.

Met het Chinees Nieuwjaar neemt de vrees op nieuwe besmettingen toe.

Met de nieuwe besmettingsgevallen in buurlanden neemt de angst voor een epidemie toe. China voert voorlopig geen reisbeperkingen in, maar de zenuwen staan strak gespannen. Verschillende Chinese luchthavens organiseren extra koortscontroles en ook Amerikaanse luchthavens nemen maatregelen.

Op zaterdag 25 januari vieren de Chinezen hun nieuwjaarsfeest. Traditioneel een moment waarop Chinezen het land doorkruisen om hun familie te bezoeken, wat de vrees op nieuwe besmettingen doet toenemen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud