China is derde land op de maan (en terug)

De Chinese raket die het maantoestel in de ruimte bracht. ©AFP

De Chinese autoriteiten hebben zaterdag met succes een onbemande ruimtesonde opnieuw aan de grond gezet nadat het naar de maan en terug was gevlogen. Na de Verenigde Staten en de voormalige Sovjet-Unie is China nog maar het derde land dat daarin slaagt.

Het was de eerste missie naar de maan in veertig jaar. De op 23 oktober gestarte testvlucht moet een nieuwe vlucht naar de maan in 2017 voorbereiden, waarbij het de bedoeling is dat de sonde Chang'e-5 op het maanoppervlak landt, stalen neemt en naar de aarde terugkeert.

Volgens het Chinese staatspersagentschap Xinhua landde de op Chinese sociale netwerken 'Kleine Vlucht' genoemde maar officieel naamloze ruimtesonde zaterdagochtend rond 06.15 uur plaatselijke tijd in de noordelijke regio Binnen-Mongolië. De robot dook aan 11,2 km per seconde onze atmosfeer in, om daarna te vertragen en probleemloos in het vooropgestelde landingsgebied tegen de grond te smakken.

Het toestel heeft in acht dagen tijd 840.000 kilometer afgelegd en vloog daarbij met succes rond de natuurlijke satelliet van onze planeet. Volgens Xinhua heeft de sonde 'fantastische foto's' van de aarde en de maan gemaakt.

Het verste punt van de sonde tot onze planeet bedroeg zowat 413.000 km.

Peking droomt ervan, wellicht na 2025, het eerste Aziatische land te zijn om een landgenoot op de maan te laten rondhuppelen. In december slaagde China er al in een robotjeep op de maan te zetten en die onderzoek te laten doen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud