China-Japan: 'We dulden geen inbreuk op soevereiniteit'

Japan zet waterkanonnen in tegen Taïwanese schepen. (foto reuters)

Japanse en Chinese diplomaten zaten vandaag samen om hun dispuut over de Senkaku-eilanden te bespreken. De Chinese minister van Buitenlandse Zaken, Zhang Zhijun, verklaarde dat China geen inbreuk meer zal tolereren. 'Japan mag geen fouten maken', zei Zhang.

Al ruim een maand zijn de relaties tussen Japan en China zeer gespannen. De oorzaak van het dispuut zijn de Sekaku-eilanden, een groep van vijf eilanden - in China worden ze de Diaoyu-eilanden genoemd. Japan kocht er daar begin september drie van, maar sindsdien provoceren de twee landen elkaar. Voorbije nacht zetten Japan nog waterkanonnen in om Taïwanese boten af te weren. Japan vond dat de veertig boten in zijn wateren aan het varen waren.

'China zal nooit unilaterale ingrepen van Japan dulden als die die soevereiniteit van China aantasten', waarschuwde de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Zhang Zhijun deze morgen. Hij zat aan de tafel met zijn Japanse collega, in een poging de gemoederen tussen de twee te bedaren.

Zhang vindt dat Japan door de aankoop van de eilanden een reeks historische overeenkomsten en internationale jurisprudentie 'vertrappelt'. 'Japan moet zijn illusies laten varen, zich bezinnen en dan concrete zaken ondernemen om zijn fouten goed te maken. We moeten terug naar een consensus en een wederzijds begrip', stelde Zhang.

Net deze morgen heeft China een vliegdekschip voor het eerst in dienst genomen. China kocht het schip van Oekraïne en was geruime tijd bezig met het opknappen ervan. Maar nu is het dus operationeel. 'Het zal onze martieme bescherming versterken', meldde de Chinese minster van Defensie. Hij noemde het vanzelfspreken dat China ook zo'n schip had, net zoals alle andere belangrijke staten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud