China laat meer buitenlands kapitaal toe

De beurs in Shangai.

China laat meer internationale investeerders toe op zijn obligatiemarkt en biedt ook hoger rentende bedrijfsobligaties te koop aan. Daarmee werkt de tweede grootste economie van de wereld verder aan de ontwikkeling van zijn kapitaalmarkten.

De Chinese regulator maakt op zijn website bekend dat hij meer internationale investeerders de toegang verleent tot de grootste obligatiemarkt van het land. Deelnemers aan het zogenaamde 'Qualified Foreign Institutional Investor-programma (QFII) kunnen voor het eerst terecht op de interbankenmarkt.

Concreet betekent de beslissing dat buitenlandse institutionele investeerders ook in obligaties van kleine en middelgrote Chinese ondernemingen kunnen beleggen. Doorgaans brengt dat papier meer op dan dat van bedrijven die op de Chinese aandelenmarkten noteren.

De verandering van de spelregels komt er nadat de Chinese overheid in april beslist had om het toe te wijzen bedrag in het kader van het QFII-programma te verhogen van 30 miljard dollar (24,4 miljard euro) naar 80 miljard dollar (65 miljard euro). 'Dat is een erg belangrijke stap', zegt Becky Liu, analist bij HSBC in Hongkong.

Toch is het toegelaten bedrag te klein om echt impact te hebben op de Chinese obligatiemarkt. Ook omdat de helft van het toe te wijzen bedrag in het kader van het QFII-programma naar beleggingen in aandelen gaat. Hoe onbeduidend het bedrag ook mag zijn, China werkt duidelijk verder aan de ontwikkeling van zijn obligatie- en kapitaalmarkten en laat daarbij geleidelijk meer buitenlands kapitaal toe.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud