China legt beslag op Japans schip

Een gewijde boomtak, gehuld in rode linten. Dat is het offer dat de Japanse premier Shinzo Abe liet afleveren aan het Yasukuni-schrijn. ©AFP

Een Chinese rechtbank heeft beslag laten liggen op een Japans schip ter compensatie voor het verlies van twee Chinese schepen door de Chinees-Japanse oorlog van... 1937.

De eigenaar van het Japans schip, gespecialiseerd in het transport van ijzererts, is Mitsui OSK. Het schip werd vorig weekend in beslag genomen in de Chinese haven van Majishan.

De inbeslagname heeft te maken met een conflict van vóór de Chinees-Japanse oorlog in 1937. Daido Kaiun, de voorganger van Mitsui OSK, leasede toen twee schepen van een Chinees bedrijf. Toen de oorlog uitbrak, legde de Japanse regering beslag op de schepen. De twee schepen zijn nadien vergaan.

Schrijn

De Chinees-Japanse spanningen lopen dezer dagen ook op omdat de Japanse premier Shinzo Abe maandag een offer heeft laten brengen aan het omstreden Yasukuni-schrijn. Dat herdenkt de Japanse oorlogsslachtoffers, onder wie ook veel oorlogsmisdadigers. Dat ligt gevoelig in Azië. Abe brengt waarschijnlijk wel geen bezoek aan het schrijn.

Abe bezocht het schrijn in december vorig jaar. Dat leidde tot heel wat verontwaardigde reacties in onder meer Zuid-Korea en China, landen die zwaar te lijden hadden onder de Japanse oorlogsmachine tijdens de twintigste eeuw. Dit keer beperkte Abe zich tot een ritueel offer, dat hij bovendien niet zelf bracht. De komst van de Amerikaanse president Barack Obama, die woensdag landt voor een driedaags bezoek, zit daar vermoedelijk voor iets tussen.

Het Yasukuni -schrijn herdenkt alle Japanse slachtoffers van oorlog. Daar zitten echter ook 14 officieren bij die na de Tweede Wereldoorlog door een oorlogstribunaal als oorlogsmisdadiger zijn veroordeeld. Maar verschillende conservatieve Japanse politici, onder wie ook Abe, laten zich daardoor niet afschrikken om het schrijn te bezoeken, tot ontzetting van de Aziatische landen die het slachtoffer waren van die oorlogsmisdaden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud