China legt Hongkong strenge veiligheidswet op

©REUTERS

Het Chinese parlement heeft dinsdag de omstreden veiligheidswet voor Hongkong aangenomen.

Het wetsvoorstel is unaniem goedgekeurd door het Staand Comité van het Volkscongres. Staatsmedia publiceren naar verwachting later op de dag meer details.

Met de nieuwe wet voor nationale veiligheid verstevigt Peking zijn greep op Hongkong, dat 23 jaar geleden werd overgedragen aan China maar een eigen rechtssysteem en lokaal parlement heeft.

Internationaal is met grote bezorgdheid gereageerd op de plannen van China voor de nieuwe wet. De Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, de Europese Unie en de VN-waakhond voor de mensenrechten hebben de vrees geuit dat de wet kan worden gebruikt om kritiek op Peking te onderdrukken. De Chinese machthebbers hanteren soortgelijke wetten op het autoritaire vasteland.

De veiligheidswet komt volgens Peking in reactie op de onlusten in Hongkong het afgelopen jaar. Die waren ontstaan na een wetsvoorstel waarmee uitlevering aan China mogelijk werd. Met de nieuwe wet wordt het streven naar afscheiding, buitenlandse inmenging en ondermijning verboden.

De wet die een maximale straf van levenslang kent, heeft voorrang op het onafhankelijke rechtssysteem van Hongkong. Ze treedt in werking zodra ze is gepubliceerd in Hongkong. De verwachting is dat dat snel gebeurt. De bedoeling is dat China een nationaal veiligheidsbureau in Hongkong opzet dat inlichtingen verzamelt, dat misdaden tegen de nationale veiligheid afhandelt en dat 'supervisie houdt over en sturing geeft aan het stadsbestuur'.

De prodemocratische partij Demosisto, opgericht door voormalige studentenactivisten, kondigde aan zichzelf te ontbinden uit vrees voor de nieuwe veiligheidswet. 'Na veel interne beraadslaging hebben we besloten om de activiteiten als groep stop te zetten gezien de omstandigheden', zei Demosisto op Twitter.

De aankondiging kwam nadat vier prominente figuren van de partij - Joshua Wong, Nathan Law, Jeffrey Ngo en Agnes Chow - zeiden dat ze hun betrokkenheid bij de groep beëindigden. Volgens Wong wordt hij 'een primair doelwit' van de nieuwe nationale veiligheidswet.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud