Advertentie

China onder druk om groei te stimuleren

Zhou Xiaochuan, gouverneur van de Chinese centrale bank. ©Bloomberg

De Chinese inflatie is in april lichtjes gestegen, maar ze bedraagt slechts de helft van de doelstelling van 3 procent. Daardoor stijgt de kans dat de centrale bank de rente verder verlaagt om de economie meer zuurstof te geven.

De inflatie steeg in april ril naar 1,5 procent, meldde het Chinese bureau voor de statistiek zaterdag. Economen hadden 1,6 procent inflatie voorspeld, tegenover 1,4 proceent in maart. Bovendien daalden de producentenprijzen met 4,6 procent. Dat is al de 37ste daling op rij.

'Het risico van deflatie blijft bestaan', zegt beurshuis Haitong Securities. 'Een verdere renteverlaging is noodzakelijk.'

De groei van de Chinese economie vertraagde in het eerste kwartaal tot 7 procent jaar op jaar, het laagste peil in zes jaar. De centrale bank verlaagde al de rente en de verplichte kasreserve van de banken om de economische activiteit te stimuleren.

Zij gaf vrijdag toe dat de economie worstelt met tegenwind. Maar ze sloot een kwantitatieve versoepeling van het monetair beleid uit. Gouverneur Zhou Xiaochuan is dus niet van plan geld in de economie te pompen door massaal staatsobligaties aan te kopen, zoals de Europese Centrale Bank doet sinds 9 maart.

Analisten verwachten dat de ccentrale bank in het tweede kwartaal de rente met 25 basispunten zal verlagen en later dit jaar de verplichte kasreserve met 100 basispunten zal verminderen, blijkt uit een peiling van het persbureau Reuters. Veel economen verwachten ook stimuli voor de huizenmarkt. De huizenprijzen dalen als gevolg van een overaanbod.

Peking streeft naar 7 procent groei over heel 2015. Om die doelstelling te halen zijn volgens economen extra stimuli noodzakelijk. China publiceert volgende week cijfers over onder meer de industriële productie en kleinhandelsomzet in april. Die zullen en eerste indicatie geven van de groei in het tweede kwartaal.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud